• Rozlúčka deviatakov na Bystrickej

          • 26.6.2024 sme sa rozlúčili s našimi deviatakmi. Ste proste úžasní a nezabudnuteľní, každý z vás niečím výnimočný. Vaša "Záverečná..." nám bude ešte dlho pripomínať chvíle strávené s vami. Všetci vám prajeme veľa úspechov v budúcom živote. Dovidenia!

          • Televízia ZŠ Bystrická

          • Na pracovisku Bystrická cesta 14, sa nám rozbieha tím dievčat a chlapcov zo 6.B (Patrik Chovan, Leo kováč, Zuzana Šlachtová) v projekte školskej televízie. Žiaci si sami videá natáčajú, strihajú, komentujú a pridávajú rôzne efekty. Sú v začiatkoch. Učia sa, robia chyby, no snažia sa zdokonaľovať. Soracovávajú väčšie aj menšie projekty, ktoré predstavujú náš život na škole. Odhodlanie, vytrvalosť a chuť zdolávať výzvy je u týchto žiakov hodná obdivu. Venujú tomu veľa času a občas aj mimo vyučovania. Patrí im za to veľké ĎAKUJEM!Pár ich projektíkov ste už mali možnosť vidieť. Teraz by sme vám radi predstavili ich najväčší, z našej krásnej akcie „Pošli úsmev ďalej“.

          • Od praveku po Keltov

          • V stredu 26.6.2024 , na záver školského roka navštívili Liptovské múzeum v Ružomberku štvrtáci zo ZŠ Bystrická cesta, aby sa zúčastnili vzdelávacieho programu „OD PRAVEKU PO KELTOV“

            Počas komentovanej prehliadky expozície praveku a včasnej doby dejinnej  si žiaci mohli vyskúšať ostrosť repliky pravekého kosteného noža pri krájaní ovocia, zblízka prezrieť a poťažkať repliku bronzového meča,  vyprobovať repliku diadému, vyskúšať mletie na žarnove a pomocou  malej diorámy znázorňujúcej bežný život ľudí pred 2000 a viac rokmi si priblížiť život Keltov.

            Pomôckou na lepšie zapamätanie si niečo zo života Keltov bolo krátke čítanie o tom, ako asi mohlo vyzerať bežné ráno v živote keltského poľnohospodára v každom ročnom období – na jar, v lete, v jeseni a v zime. 

            V praktickej časti programu sa žiaci cez rôzne pracovné činnosti akoby fiktívne preniesli do  obdobia praveku a včasnej doby dejinnej. Prostredníctvom súčasných materiálov a pomôcok  si vyskúšali ručnú výrobu keramiky, prišívanie puklíc na kožený pás, šperkárstvo, resp. prácu s drôtom pri zhotovení drobných šperkov, ručné tkanie na veľkom a malom rámiku, technikou frotáž si vymaľovali keltskú mincu.

            Veríme, že tieto kreatívne aktivity im pomôžu pripomenúť si dobu, v ktorej sa jednotlivé činnosti praktizovali.

          • OZNAM ŠJ

          • Posledný deň na odhlásenie obedov je streda 26.06.2024 do 7,30 hod.

            Stravovanie s dotáciou "obedy zadarmo" pokračujú aj v školskom roku 2024/2025
            dotáciu na stravu dostávajú len žiaci, ktorých rodičia o ňu požiadajú
            Žiadosť o dotáciu na stravanie od 01.09.2024 posielajú všetci stravníci cez edupage .
            Návod tu:
            https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u1/u23/u238/u4454/u4450

            Preplatky za stravné sú prenosné do budúceho školského roka.

            Žiadam zákonných zástupcov žiakov deviatakov, žiakov odchádzajúcich z našej školy,
            žiakov,ktorí majú vysoké preplatky na stravnom, alebo chcú vrátiť preplatok, zaslali na e-mail
            debnarova@zsbystricka.sk, čísla účtov.
            Preplatky za stravné posielam prevodom na účet v mesiaci júl 2024

            Nedoplatky musia byť uhradené v mesiaci jún, najneskôr prvý júlový týždeň

            Výdaj obedov
            26.06.204 -streda - od 11,00-12,30 hod.
            27.06.2024 - štvrtok-od 11,30-13,30 hod.
            28.06.2024 – piatok-od 10,30-11,00hod.

            Ďakujem za pochopenie
            Debnárová

          • Relaxuj, ale precvičuj

          • Prázdniny sú za dverami, a preto žiaci 3.D triedy dnes 26.6. navštívili predajňu s knihami, aby si vybrali zábavné knižky. Výber bol náročný, kdeže si mali vybrať iba jednu. Najviac ich zaujali bludiská, tajničky, obrázky na domaľovanie, ale aj cvičebnice z matematiky a slovenského jazyka. Cieľom všetkých publikácií je nielen rozvíjať zručnosti, opakovať, ale aj pobaviť, zahnať nudu a mať príjemné chvíle počas letných prázdnin. 

          • ŠKOLA V PRÍRODE / PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V mesiaci jún od 17.6.2024 – 21.6.2024 žiaci 3.E a 3.D absolvovali plavecký výcvik v rekreačnom  komplexe GOTHAL. Ubytovaní sme boli v ZŠ Liptovská  Osada. V dopoludňajších hodinách sa žiaci venovali aktívnemu plávaniu . Popoludnie sme trávili turistickými vychádzkami a zábavnými športovými aktivitami, ako sú futbal, volejbal, vybíjaná......Veľkým spestrením v strede týždňa bola ukážka výcviku loveckých psov. Večerné chvíle sme si  spríjemňovali tancom, spevom, súťažami. Nechýbala nám poriadna dávka zábavy! Na konci výcviku z každého neplavca sa stal plavec a ostatní sa zdokonalili v plaveckých štýloch. Hrdí na to, že sme zvládli balenie, plávanie, zaspávanie nie vo svojej posteli a  stravovanie sme sa vrátili s ,,mokrým vysvedčením“ na posledný týždeň do školských lavíc. Naše spomienky a zážitky v nás ešte budú dlho pretrvávať.

          • Ľudské telo

          • Aj tento rok mali žiaci 3.D triedy prezentácie ročníkových prác na tému Ľudské telo. Celý program uvádzali naši skvelí moderátori Ali a Zuzana. Rodičia sa dozvedeli mnoho informácií a zaujímavostí o našom tele. O kutúrny program sa postarali žiaci s množstvom piesní a ľudovým tancom. Po odprezentovaní sme sa občerstvili pripravenými chuťovkami. Najviac chutili jahody v čokoláde :-). Tešíme sa tému ročníkových prác v budúcom školskom roku.

          • Výlet k Lúčnemu hríbu

          • Školský výlet 7.D na bicykloch do Štiavnice k Lúčnemu hríbu spojený s opekačkou a hojdaním sa na hojdačke nad Chalúpkovom.

          • Mestská olympiáda

          • Naši žiaci z druhého stupňa sa zapojili do súťaží v ramci III. Mestskej olympiady v piatich kategóriach športov.

            Z každej kategórie si odnášame medaile a deťom gratulujeme k dosiahnutým výsledkom.

             

            Malý futbal chlapci 7-9.ročnik: 3.miesto

            Zdenko Puška

            Oliver Baláž

            Nicolas Ondruš

            Marko Puška 

            Imrich Baláž 

            Rastislav Caban

            Matiaš Medvecký 

            Tobias Kucej

            Nazarii Oleniuk

             

            Volejbal dievčatá 7-9.ročnik: 2.miesto

            Viera Kozubová 

            Dušana Bartanusová

            Suzanne Hrušková 

            Dominika Adamčiaková

            Monika Ganobčíková

            Viktória Lubelcová

            Ivana Zavadská

            Laura Adamčová

             

            Beach volejbal mix 7-9.ročnik: 3.miesto

            Karin Švantnerová

            Nataša Keyzlarová

            František Lazar 

            Roman Jankovič

            Michal Kľuska

             

            Tenis dievčatá 7-9.ročnik: 1.miesto

            Alica Vrtichová

             

            Tenis dievčatá 5-6.ročnik: 2.miesto

            Barbora Kovalčíková

          • Škola v prírode

          • Tento školský rok si triedy 7.E a 5.A užili školu v prírode v rekreačnom zariadení v Železnom. Počasie im prialo. Každý deň trávili voľný čas v prírode, hrali spolu futbal, volejbal, bedminton, skákali cez švihadlo, opekali si a učili sa viazať uzly.

            Príjemným spestrením bola návšteva pána Antona Panisa s jeho psíkmi a zrýchlený kurz sebaobrany za účasti pána Miroslava Gejdoša z ružomberského karate klubu Asahi sa stretol s veľkým úspechom.

            Deti si odniesli mnoho veselých zážitkov. Všetci sme spokojní a tešia sa na budúce spoločne strávené chvíle.

            Váš animačný tím:Lenka Krasuľová, Martin Fabian a Norbert Hatala a zdravotník Erik Považský

          • Exkurzia v Žiarskej doline

          • Poslednou témou envirovzdelávania žiakov 4.D a 4.E bola Ochrana prírody. Navštívili sme stanicu HZS Tatry - juh v ústí Žiarskej doliny.  Tu nám skúsení záchranári porozprávali o ich práci a o tom, ako sa bezpečne správať v horách na turistike.  Videli sme záchranárske terénne vozidlá, lyže a mnoho ďalších zariadení, ktoré využívajú pri záchranných akciách. Tiež nám predviedli dron, pomocou ktorého vedia preskúmať aj ťažko dostupný terén (a ktorým nás aj odfotili ). Vyskúšali sme si tiež prenos zraneného v nosidlách. 

            V druhej časti exkurzie sme navštívili Medvediu štôlňu, kde sme sa na vlastné oči presvedčili, ako sa kedysi bez elektriny razili podzemné chodby a ťažili vzácne kovy.

            Vďaka PROJEKTU RUŽENKA sme získali ďalšie nezabudnuteľné zážitky a poznatky. 

          • Majáles

          • V máji sa na Dončovej uskutočnil žiakmi  dlhoočakávaný II. ročník Majálesu.  Žiaci druhého stupňa sa elegantne odetí aktívne zapojili do nácviku Viedenského valčíka, spoločne nacvičili Belgický tanec a veľa sa spolu nasmiali. Tieto chvíle im spríjemnili Nataša Keyzlarová zo 7.E so svojim tanečným partnerom a Marko Puška zo 7.D, ktorý celú akciu hudobne sprevádzal. Všetci zažili výnimočný deň v spoločnosti svojich učiteľov a odniesli si mnoho úsmevných zážitkov.

          • Výlet 6.B – Oravský hrad

          • Náš koncoročný výlet viedol na Oravu, kde sme si s odborným výkladom prezreli Oravský hrad. Najviac nás pobavilo zistenie, že jeden z našich spolužiakov má na Oravskom hrade možno podobizeň svojho praprapraprapra.... deda sedmohradského kniežaťa Štefana Bočkaja. Zdolali sme stovky schodov, videli dvojhlavé teliatko, čo-to nakúpili a po dlhéééj ceste vláčikom sme sa s radosťou vrátili.

          • Hodina biológie na KU v Ružomberku

          • Dňa 18.6.2024 sa trieda 8.E zúčastnila hodiny biológie na KU v Ružomberku.Okrem zaujímavých aktivít mali možnosť navštíviť aj samotné laboratórium. Silné povahy mali možnosť pomocou skalpelu, nožníc a iných pomôcok preskúmať aj samotné orgány. Čerešničkou na torte bol výklad o chorobách a prvej pomoci. Žiaci si odniesli  veľa nových informácií a zážitkov. 

          • Zážitková hodina biológie

          • V pondelok 17.6. dostali žiaci ôsmeho ročníka pozvanie na katedru biológie. Zistili, že hodina môže byť aj netradičná v rámci ktorej nám pani doktorky poukazovali priestory laboratória a dokonca sme sa stretli aj so živým materiálom.Po vylúštení hádaniek sme sa mohli dotknúť a preskúmať vnútorné orgány ako priedušky, pečeň, jazyk a aj srdce.Skúsenosť a zážitky boli zaujímavé a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie!!!

          • Dejepisná exkurzia - Trenčín

          • Dňa 13.6.2024 sme sa so žiakmi 7.E triedy vybrali do Trenčína. Hlavným cieľom exkurzie bol Trenčiansky hrad, hlavné sídlo Matúša Čáka Trenčianskeho. História hradného brala siaha do obdobia Rímskej ríše, čo dokazuje nápis na hradnej skale z roku 179 n.l. Žiakov zaujala najmä hladomorňa kde sú vystavené mučiarenské nástroje. Tiež sme videli Barborin palác, rotundu, Zápoľského a Ľudovítov palác, studňu lásky. Najkrajší výhľad na mesto sa nám naskytol z Matúšovej veže. V rámci exkurzie žiaci navštívili aj Katov dom, budovu renesančného meštianskeho domu, ktorý je spájaný s výkonom spravodlivosti a väzením. Následne sme sa presunuli do centra Trenčína kde sme si vychutnávali príjemnú historickú atmosféru mesta.Bola to skvelá exkurzia!

          • Zážitková hodina fyziky v technickom múzeu

          • Dňa 13. 6. žiaci 9. E a 9. D triedy navštívili Technické múzeum v Košiciach. V interaktívnej
            sieni elektrických výbojov sa stali vodiacim článkom elektrostatiky. Objavili, ako prebieha
            zásah bleskom v podobe Lichtenbergových obrazcov a v reálnej Faradayovej klietke zažili
            nefalšovaný výboj z Teslovho transformátora. Prostredníctvom elektrostatických pokusov sa
            zoznámili aj s Van de Graaffovým generátorom. Všetky experimenty boli zaujímavé,
            ale žiakov najviac zaujala plazmová guľa.

          • Dejepisná exkurzia - Múzeum SNP v Banskej Bystrici

          •  

            Dňa 6.6.2024 žiaci 9.D a 9.E triedy navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici. V rámci prehliadky žiaci mali príležitosť dôkladne si pozrieť jednotlivé exponáty a dozvedieť sa veľa informácii o dianí vo svete i na Slovensku v rokoch 1938-1945. Žiakov najviac upútala vonkajšia stála expozícia ktorou je skanzen ťažkej bojovej techniky. Túto exkurziu sme si všetci veľmi užili.

          • ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA V ŠKD

          • Tak, ako to býva zvykom v mesiaci jún, aj v tomto školskom roku si p. vychovávateľky pripravili pre deti zábavno-športovú olympiádu. Deti súťažili v týchto piatich disciplínach: prekážková dráha, streľba na bránu, šprint, trojskok, hádzanie do cieľa. V jednotlivých disciplínach preukázali obratnosť, rýchlosť a presnosť. Víťazmi sa stali všetci, pretože s radosťou plnili športové disciplíny a tým podporovali to najcennejšie - svoje zdravie. Na záver dostali medailu a sladkú odmenu.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje