• Ypsilon

          • So slovenčinou sa žiaci neradi priatelia, no 7. 12. 2023 opak bol pravdou. Ako je to možné? Na našej škole Bystrická cesta 14 sa konalo školské kolo zábavnej vedomostnej súťaže Ypsilon – slovina je hra. Svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry sa rozhodli overiť si žiaci 1. až 9. ročníka, a to každý vo svojej kategórii. Súťaže sa zúčastnilo 12 žiakov z I. stupňa a 41 žiakov z II. stupňa. Každý ročník mal iný interaktívny test, kde mohol uplatniť svoje poznatky, tvorivosť a aktívne myslenie. Veríme, že sa im darilo a nájdu si svoju cestičku k slovenčine.

          • Chválime sa!

          • Máme žiaka, ktorý sa zúčastnil vedomostnej súťaže Duel - Junior, je to náš žiak Samuel Hlaváč z 9.B. Do tejto súťaže sa prihlásil sám. Vo vedomostnom súboji mu bola protihráčkou gymnazistka Lucia. Samuel nesklamal a predviedol vedomosti, ktoré nadobudol. Vedel ich v pravú chvíľu správne použiť. Tešíme sa spolu so Samuelom. Dúfame, že sa mu bude aj v budúcnosti dariť. Kto by chcel vidieť, ako zvládol tento súboj, môže si pozrieť záznam tohto duelu dňa 6.1.2024 na RTVS 1.

          • Ľudové zvyky na svätú Luciu

          • Tento deň 13.12. naši predkovia považovali za najväčší stridží  deň. Verilo sa, že Lucia boja najväčšou bosorkou a deň pred sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil človeka pred zlými duchmi. Na Luciu sa dievky poobliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine. Husím krídlom ometali steny, aby symbolicky vyhnali zlo z domov. Aj my z Dončovej sme si pripomenuli tieto zvyky na svätú Luciu a "vymietli" sme zlo zo školy. 

          • Informatický bobor

          • Aj v tomto školskom roku sa naši šikovní žiaci zapojili do informatickej súťaže iBOBOR, ktorej symbolom sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Má deti posmeliť k intenzívnejšiemu a kreatívnejšiemu používaniu moderných technológií pri učení sa. Úspešných riešiteľov bolo v kategóriách Drobec, Bobrík a Benjamín spolu 18. 

            Srdečne blahoželáme.

          • Skok do výšky a florbal chlapci

          • Naše žiačky a žiaci sa v nedávnom období zúčastnili súťaží v skoku do výšky a florbalovej kvalifikácie do okresného kola. V skoku do výšky sa najviac darilo starším žiačkám, ktoré získali prvé tri miesta, a to v poradí 1. Koristová (rekord školy), 2. Praženicová, 3. Chovanová. V mladších žiakoch nás úspešne reprezentoval Hanus, kotrý obsadil 2. miesto. Osobne sa darilo aj Moravčíkovi v starších žiakoch, ktorý urobil rekord našej školy. Tento výkon však nestačil na umiestnenie v najlepšej trojke, keďže konkurencia bola tento rok o niečo lepšia. Všetkým našim reprezentantom ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme k dosiahnutým výkonom.

            Naši florbalisti dokázali postúpiť z kvalifikačného kola do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári z 1.miesta. Chlapcom gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole.

          • Kúsok z Vianoc na Bystrickej

          • V stredu 13.12.2023 sa naša škola zahalila do rúška čarovnej vianočnej atmosféry. Návštevníci nášho jarmočku si mohli pochutnať na výborných dobrotách, vypiť si skvelý punč s priateľmi, stretnúť sa a porozprávať sa, nakúpiť si nádherné vianočné výrobky od našich šikovných detí, a tým podporiť jednotlivé triedy a  deti aj s rodičmi sa mohli vyšantiť na opičej dráhe, zahrať si stolný tenis alebo volejbal,či vyrobiť krásne výrobky v tvorivých dielničkach. Za túto úžasnú atmosféru ďakujeme každému, kto sa na nej podieľal, ďakujeme každému, kto si našiel kúsok času a navštívil náš jarmoček a mohli sme si spoločne vychutnať kúsok z Vianoc.

          • Vianočný jarmoček na Dončovej

          • V stredu 13.12.2023 sa uskutočnil na našej škole už tradičný vianočný jarmok. Naše priestory sa zmenili na predvianočné mestečko so stánkami, ktoré hýrili napečenými dobrotami a pochutinami od výmyslu sveta. Návštevníci si mohli vybrať a kúpiť všelijaké ručne vyrábané „peknoty“, či už vianočné dekorácie, svietniky, pohľadnice alebo iné milé drobnosti. Naši žiaci sa prejavili ako zdatní predavači, každý sa snažil osloviť okoloidúcich svojou ponukou. Rodičia, starí rodičia, súrodenci, ale i priatelia školy, ktorí nás prišli podporiť, sa mohli stretnúť pri chutnej kapustnici alebo sa zahriať voňavým punčom. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k tomu, že na tohoročný jarmoček budeme v dobrom dlho spomínať.

          • Decembrové radovánky v 4.E

          • V tento predvianočný čas sme v našej triede zažili niekoľko pekných spoločných akcií. Všetko sa začalo spevom, rozsvietením vianočného stromčeka a privítaním Mikuláša 6.12. No týždeň bol ešte iba v polovici a tak sme v piatok odcestovali do ŽILINY na bábkové divadlo Zvedavý slon. Vianočnú atmosféru sme si ešte spolu vychutnali s detským punčom na žilinskom námestí. Bol to krásny začiatok mesiaca. 

          • Kúsok z Vianoc!

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Srdečne Vás pozývame na tradičný Vianočný jarmok, ktorý sa uskutoční dňa 13.12.2023 (streda) od 14:30 do 17:30. Čaká na Vás popoludnie plné čarovných zážitkov, výrobky šikovných rúk našich žiakov a typické vianočné občerstvenie - punč, ale aj kapustnica.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami na ZŠ Bystrická aj na ZŠ Dončova!

          • Zážitkový týždeň u štvrtákov

          • Žiaci 4.D a 4.E sa už po štvrtýkrát dali s Lindou na putovanie "Cestou hrdinov" v preventívnom programe proti šikanovaniu. Potom si na telesnej výchove jednoduchý stroj - PÁKU spoločne vymysleli...a na zimnom štadióne korčuľovali. 

          • Privítali sme sv. Mikuláša

          • Každoročne 6. december patrí deťom a oslave sv. Mikuláša. V tento deň sme ho s deťmi privítali aj u nás. Niet viac ako iskričky a radosť v detských očkách. Naši najmladší prváčikovia sa ukázali s kratučkým programom a samozrejme neodišli bez sladkej odmeny. Spoločne sme rozsvietili vianočný stromček a tak dali najavo, že sa všetci tešíme na nadchádzajúce krásne obdobie. 

          • Olympiáda z anglického a nemeckého jazyka - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Lily Haríňová: 1. miesto (kat. 1A - ANJ)
            Dorota Fidriková: 2. miesto (kat. 1A - ANJ)
            Suzanne Hrušková: 3. miesto (kat. 1A - ANJ)
            Rastislav Caban: 3. miesto (kat. 1A - ANJ)
            Karolína Calíková: 1. miesto (kat. 1B - ANJ)
            Michal Harnádek: 2. miesto (kat. 1B - ANJ)
            Jakub Hucko: 3. miesto (kat. 1B - ANJ)
            Michal Kľuska: 1. miesto (kat. 1A - NEJ)
            Lily Haríňová: 2. miesto (kat. 1A - NEJ)
            David Olos: 3. miesto (kat. 1A - NEJ)
            Zina Matejová: 1. miesto (kat. 1B - NEJ)
            Filip Ondrejka: 2. miesto (kat. 1B - NEJ)
            Lucia Horváthová: 3. miesto (kat. 1B - NEJ)

            Súťaž: Olympiáda z anglického a nemeckého jazyka
            Kolo: Školské kolo

            V novembri sa konali školské kolá olympiády z anglického a nemeckého jazyka. Všetkým zúčastneným blahoželáme k úspechu a víťazom budeme držať palce v reprezentácii na okresnom kole.

          • Mixvolejbal

          • Nový úspech našej školy:

            Ján Kurinský: 1. miesto
            Marko Marschal: 1. miesto
            Tomáš Švichký: 1. miesto
            František Lazár: 1. miesto
            Tomáš Javorka: 1. miesto
            Samuel Klopta: 1. miesto
            Eliška Magová: 1. miesto
            Lucia Horváthová: 1. miesto
            Zuzana Dorniaková: 1. miesto
            Lenka Grejtáková: 1. miesto
            Paulína Škutová: 1. miesto
            Ema Šušová: 1. miesto

            Súťaž: Mixvolejbal
            Kolo: Okresné kolo

            Na Mikuláša sme sa zúčastnili turnaja v Mixvolejbale. Hralo sa na ZŠ Kľačno v príjemnom prostredí. Zúčastnilo sa 8 škôl, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Naši deviataci za obrovského povzbudzovania vyhrali skupinu a postúpili do finále proti Liptovskej Teplej. Finále sme zvládli a celý turnaj sme ovládli bez straty setu. Žiakom ďakujeme a gratulujeme.

          • PROGRAM FINQ

          • Aj naša škola sa zapojila do programu FINQ, ktorý pomáha žiakom orientovať sa vo svete financií priamo cez vyučovacie predmety. V tomto školskom roku prebieha zaškoľovanie učiteľov, aby v ďalších rokoch vedeli  deti viesť finančnou gramotnosťou naprieč všetkými predmetmi.

          • Astrostop

          • Krajská hvezdáreň v Žiline tohto roku pripravila už XXVIII. ročník. tejto zaujímavej súťaže.

            Súťaž ,určená žiakom II. stupňa základných škôl, zábavnou a modernou formou preverila vedomosti mladých nadšencov astronómie, prírodných vied a fyziky. Na realizáciu súťažných kôl sa používa elektronické hlasovacie zariadenie, pomocou ktorého súťažiaci odpovedajú na jednotlivé otázky a prihlasujú sa k odpovedi. 

            Súťaž prebiehala 27.11.2023 v niekoľkých súťažných kolách.V prvom kole riešili všetci súťažiaci kvíz, kde pomocou elektronického hlasovacieho zariadenia vyberali z viacerých možností jednu správnu odpoveď. V druhom súťažnom kole bola dôležitá aj rýchlosť a pohotovosť. Kto najrýchlejšie zareagoval, mal právo odpovedať. Ale pozor! V prípade nesprávnej odpovede dostal súťažiaci mínusové body.

            Do semifinálového kola postúpili žiaci s najväčším počtom bodov, medzi nimi bola aj náš žiak Samuel Konderík z 9.A.  V tomto kole sa lúštila tajnička, ktorá skrývala astronomický výraz. Do posledného  finálového kola postúpili už len dvaja najlepší súťažiaci. Víťazom sa stal ten z nich, ktorý ako prvý vyriešil finálovú úlohu - zamaskovaný obrázok.

            Z našej školy sa súťaže zúčastnili žiaci 9.A: Samuel Konderík, Šimon Vozník, Tobias Pánči, Mathias Šindléry a žiaci 8.A : Nicolas Domiter, Michal  HAzucha  a Lukáš Súkeník. Žiakom prajeme , aby im tento pozitívny vzťah k astronómii vydržal čo najdlhšie.

             

      • Kontakty

        • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
        • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
          +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
          +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
          +421 911 174 142- pracovisko Dončova
        • Základná škola
          Bystrická cesta 14
          03 401 Ružomberok
          ------------------------------
          elokované pracovisko Dončova 4
          034 01 Ružomberok
          Slovakia
        • Ľubomíra Debnárová
          vedúca školskej jedálne
          0911 353 185
        • 37810839
        • 2021645219
        • npor. Ing Patrik Fedorek
          tel. číslo: 0961 48 3705
          e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
        • tel. číslo: 0961 48 3705
          e-mail : oork.rk@minv.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje