• Sokoliari v školskom klube na Dončovej

          • Boli sme plný očakávania. Navštívili nás Sokoliari Majstra Vagana zo Starej Ľubovne so svojou lesnou školou. Deti sa dozvedeli zaujímavosti o lese, drevinách, zvieratkách. Vidieť dravcov zblízka to je zážitok. Jedny lietajú príliš vysoko a druhý cez noc, preto je len malá šanca, že ich uvidíme naživo. Tu sme však tú možnosť mali...Ďakujeme.

          • Športom k zdraviu v školskom klube

          • V školskom klube na Bystrickej veľmi radi využijeme možnosť športovať v telocvični, keď nám počasie nepraje ísť vonku. Najpreferovanejší kolektívny šport u chlapcov je samozrejme futbal, dievčatá obľubujú gymnastiku, preskoky cez lano, cviky na fit lopte. Úspech má aj stolný tenis, basketbal a rôzne loptové hry. Pre deti niet lepšieho relaxu ako zdravý pohyb a čas strávený s kamarátmi

          • DEŇ PRÍRODNÝCH VIED NA BYSTRICKEJ

          • Zážitkové učenie počas „Dňa prírodných vied“

            Aktivita „Deň prírodných vied“ organizovaná pani RNDr.Vrbjárovou a jej kolegami bola zameraná na posilnenie vzdelávania v oblasti prírodných vied, popularizovanie prírodných vied pre 21. storočie celodennou zážitkovou formou. Spoločne sme sa snažili dosiahnuť rovnováhu medzi teoretickými poznatkami a praktickými skúsenosťami v predmetoch ako fyzika, chémia, biológia, geografia a matematika. V rámci aktivity sme mali pripravených viacero zábavných aj vzdelávacích aktivít, ktoré nám pomohli lepšie pochopiť fungovanie prírody a jej zákonností. Experimenty ako Suché topánky a Silák vo fyzike nám umožnili lepšie pochopiť základné princípy mechaniky a sily. Pri Mačke vo vreci sme si uvedomili význam experimentovania a skúmania neznámych, či už vo fyzike alebo v živote všeobecne. Zistili sme , že pravda niekedy leží v tajomstvách.  Mikroskopovanie v biológii nám otvorilo nový svet mikroorganizmov a štruktúr, ktoré sú bežnému oku neviditeľné. Bola to úžasná cesta objavovania. Vďaka experimentom s Platónskymi telesami sme sa v matematike zoznámili s geometrickými zákonitosťami a pravidlami.  Pri záhadách tangramu sme sa cítili ako umelci, ktorí skladajú prírodné obrazy dohromady. V chémii sme sa snažili pochopiť zákonitosti látky a chemických procesov, čo nám umožnilo experimentovať s lávovou lampou a šumienkou. Bolo to vzrušujúce. V geografii sme sa zaoberali rôznymi kartičkami, vlajkami a tvorili sme pyramídu pojmov na lepšie pochopenie geografických konceptov.

            Každá aktivita mala svoj vedecký základ a cieľ, ktorý sme sa snažili pochopiť prostredníctvom experimentov a praktických skúseností. Spolupráca pedagógov a žiakov bola kľúčová pre úspech tejto aktivity. Vďaka nej sme mohli efektívne a zmysluplne využiť svoj čas v škole. Každá aktivita bola dôkladne pripravená a premyslená tak, aby sme mohli dosiahnuť stanovené vzdelávacie ciele a získať nové poznatky.

             Ďakujeme všetkým pedagógom, ktorí sa podieľali na organizácii tejto aktivity a venujú sa nám na našej vzdelávacej ceste a to : p. Vrbjárovej , p.Kovalčíkovej, p.Lamačovej, p.Fabiánovi, p.Matejkovej , p.Papčovej. Poďakovanie patrí aj p.Tabakovi a p. Pažítkovi za technickú podporu.

            Veľké poďakovanie patrí žiakom 8.A triedy a malému Einsteinovi Jakubkovi Pečkovi z 5.B, ktorí sa aktívne zapojili do aktivít a svojím záujmom a úsilím prispeli k celkovému úspechu tohto projektu. Bez vás by to nebolo také zábavné! 

                                                                                         žiaci 5.-9.ročníka

          • KEĎ SA TÝŽDEŇ VYDARÍ...

          • Posledný predprázdninový týždeň bol v 4.E nabitý zážitkami a peknými akciami...

            Pondelok: karneval

            Utorok: pochovávanie basy s Konôpkou zo Zarevúcej

            Streda: Valentín a sladký darček od našej super vychovávateľky Dianky + 

            hokejový tréning na zimnom štadióne s našim spolužiakom Tomášom Ďaďom (príprava ročníkovej práce)

            Štvrtok: sme sa trooošku poučili a prichystali do ŠvP 

            Piatok: triedne kolo Hviezdoslavov Kubín a...zábava v GAMESTORE 

            Je super byť našim spolužiakom !!!

          • Pochovávanie basy

          • Žiaci 1.stupňa z Dončovej 13.02.2024 privítali ľudový súbor Konôpka zo ZŠ Zarevúca pod vedením pani Mgr. Anežky Gibasovej. Včerajší deň bol posledným fašiangový dňom, kedy sa pochováva basa a začína 40 dňový pôst. Žiaci si pripravili pestrý program, v ktorom sme sa dozvedeli veľa informácií o týchto zvykoch. O dobrú náladu sa postarali piesne, tance či bursovníci. Prekvapením bola ochutnávka typického dezertu - fánky. Celému súboru Konôpka ďakujeme za príjemný kultúrny program. 

          • Okresné kolo Biologickej olympiády

          • Dňa 13.2.3024 sa dvaja žiaci ZŠ Bystrická cesta Filip Ondrejka 8.A, Tomáš Javorka 9.A zúčastnili okresného kola Biologickej olympiády kategória C. Overili si znalosti z ekológie,zoológie a botaniky.V praktickej časti pozorovali pod mikroskopom s názvom Rastlinná biológia.V teoretickej časti odpovedali na otázky vo forme testu.Nestačilo to na prvé miesta, ale umiestnenie Filipa Ondrejku 8.A bolo v prvej päťke.Gratulujeme!

          • Dejepisná olympiáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Emília Cabanová: 3. miesto (kategória E)

            Súťaž: Dejepisná olympiáda
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 5.2.2024, v pondelok sa konalo na ZŠ Zarevúca Okresné kolo Dejepisnej Olympiády pre kategórie C, D, E, F. Naša žiačka Emília Cabanová (7.D trieda) obsadila skvelé 3. miesto vo svojej kategórii E (7.ročník). Milke srdečne blahoželáme a ďakujeme za príkladnú reprezentáciu našej školy.

             

          • Karneval - Dončova

          • V pondelok 11.2.2024 sa na Dončovej konal karneval pre žiakov 1. - 4. ročníka. Deti si zaspievali, zatancovali a v dobrej nálade zasúťažii.

          • MIDIcoolvolley - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Tomáš Švichký: 1. miesto
            František Lazár: 1. miesto
            Šimon Vozník: 1. miesto
            Tomáš Javorka: 1. miesto
            Mathias Šindléry: 1. miesto
            Tobias Bočkaj: 1. miesto

            Súťaž: MIDIcoolvolley
            Kolo: Okresné kolo

            Naša škola sa zúčastnila 9.2. na turnaji v MIDIcoolvolley - čo je 4 - kový volejbal žiakov ZŠ . Domáca škola bola ZŠ Kľačno, ktorá vytvorila príjemnú atmosféru. Turnaja sa zúčastnilo sa 5 škôl, hracím systémom každý s každým. Chlapci vyhrali všetky zápasy a ovládli celý turnaj. Chlapcom gratulujeme a držíme palce do ďalších zápasov proti víťazovi z Liptovského Mikuláša.

          • Aby Hviezdoslavov Kubín nebol trápením so Silviou Kaščákovou 

          • Vo štvrtok 8.2.2024 sa žiaci 4. E a 5. E z Dončovej zúčastnili literárneho workshopu Aby Hviezdoslavov Kubín nebol trápením s poetkou, prekladateľkou a textárkou Silviou Kaščákovou. Interaktívnou formou žiakom predstavila ukážky hodnotných literárnych diel vhodných na prednes, vyskúšali si uvoľňujúce metódy nápomocné pri recitácii, tiež rôzne praktické cvičenia a interaktívny tréning prednesu. Z prednášky sme odchádzali nadšení, správne motivovaní a plní pozitívnych dojmov.

          • Vyhodnotenie súťaže Ypsilon - slovina je hra na Dončovej

          • O tom, že slovenský jazyk môže byť aj zábavný, sa tento rok presvedčilo 91 žiakov 1. – 9. ročníka z Dončovej, ktorí sa prihlásili do súťaže Ypsilon – slovina je hra.Svoju originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie si žiaci rozvíjali prostredníctvom rôznyc zábavných úloh, riešili rozličné prešmyčky, tajničky, osemsmerovky aj úlohy na čítanie s porozumením. Z každej kategórie z celkového počtu prihlásených boli vyžrebovaní štyria najúspešnejší riešitelia. Z našej školy sa šťastie usmialo na MICHALA KĽUSKU zo 7. E, ktorý vyhral dizajnové fusakle. Žiaci, ktorí dosiahli 100 %, dostali malé vecné ceny. Zároveň bol každý účastník súťaže ocenený diplomom a perom. Medzi najúspešnejších riešiteľov, ktorí získali 100 % patria: Timotej Ďatel, Sven Kovalčík, Lada Matejová, Alžbeta Rusňáková, Viliam Straka, Ema Šupejová, Oskar Vaňko (z 1. E), Adam Hromada, Eliška Šavelová (zo 4.E), Timea Hlinková (zo 4. D), 99 % dosiahli Juraj Kurňavka a Diana Zubercová (z 1. E), Adela Littvová (zo 4. E), 98 % Ela Katrenčíková (zo 4. E), 97 % Michal Kľuska (zo 7. E), Isabel Sliačanová (z 2. E). Z druhého stupňa získali najviac percent Michal Kľuska zo 7. E – 97 %, Debora Palúchová z 5. E – 96 %, Bianca Vargová zo 7. E – 96 % a Maxim Urban z 5. E – 95 %. Všetkým srdečne blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • MIDIcoolvolley - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Petrana Praženicová: 1. miesto
            Lucia Horváthová: 1. miesto
            Eliška Magová: 1. miesto
            Paulína Škutová: 1. miesto
            Ema Šušová: 1. miesto

            Súťaž: MIDIcoolvolley
            Kolo: Okresné kolo

            Naša škola sa zúčastnila 8.2. na turnaji v MIDIcoolvolley - čo je 4kový volejbal žiačok ZŠ . Hralo sa na ZŠ Kľačne v príjemnom prostredí. Zúčastnilo sa 6 škôl, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Naše dievčatá vyhrali skupinu a postúpili do finále proti ZŠ Zarevúca. Finále sme zvládli a celý turnaj sme ovládli bez straty setu.

            Dievčatám gratulujeme a držíme palce do ďalších zápasov proti víťazovi z Liptovského Mikuláša.

          • Karneval v ŠKD Bystrická

          • Karnevalová atmosféra pokračovala na Bystrickej aj popoludní v jednotlivých oddeleniach školského klubu. 

            Tancovanie, zábavné sútaže, chutné maškrty a nakoniec oddych pri rozprávke bol bodkou za polrokom práce v škole. 

          • Karneval na Bystrickej

          • V poslednú januárovú stredu mali karnevalové masky zelenú😊.

            Ako odmenu za polročnú prácu si naše deti užili krásne dopoludnie plné hudby, úsmevov, súťaží a smiechu.  Spolu s pani učiteľkami, ktoré im krásne vyzdobili telocvičňu, sa zabávali a v plnej paráde sa predstavili v nádherných a nápaditých maskách a kostýmoch. Fantázii sa medze nekládli a spolu s rodičmi sa doma na tento deň náležite pripravili.

            1.stupeň už tradične naštartoval karneval prehliadkou masiek, súťažami a perfektnou tanečnou zábavou.

            Výzvu masiek prijali aj staršie deti a vo vysokom počte sa zapojili. Prekvapili nápaditosťou, zručnosťou a originálnosťou pri výbere masiek. Odborná karnevalová porota vyhodnotila „najzamaskovanejšie kolektívy“, ktoré získali špeciálne VIP priepustky.

            Ďakujeme aj učiteľom, ktorí prispeli do tomboly a venovali rôzne „žolíky“, pomôcky a predmety. Výťažok z tomboly bude použitý na vybavenie herne.

          • Ypsilon na Bystrickej

          • Výsledky súťaže Ypsilon

            Chceme sa pochváliť s početnou účasťou v súťaži YPSILON - Slovina je hra. Na ZŠ Bystrická cesta ich bolo 54. Žiaci oboch stupňov obhájili svoje vedomosti na skutočne skvelej úrovni.

            Veľmi nás potešili tí, ktorí dosiahli úspešnosť 100% v teste. Boli to žiaci  I.stupňa: Adam Sille, Sebastian Heider, Stela Babilonská, Patrik Buc, Júliana Baňďošová, Eliška Machová. Súťažiaci s plným počtom bodov dostali malé vecné ceny.

            Najlepšie výsledky zo žiakov II.stupňa mal Samuel Hlaváč (94%). Každý súťažiaci dostal ako odmenu diplom a pero s logom súťaže.

             Všetkým blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími

          • Aj tento školský rok pokračovala celoslovenská súťaž vo všeobecnom prehľade žiakov Všetkovedko. Súťažiaci z oboch pracovísk na Bystrickej i na Dončovej ulici sa zapojili do 15. ročníka. Novinkou bolo, že v súťaži si mohli zmerať sily aj žiaci prvého ročníka. Sme radi, že veľa súťažiacich získalo titul Všetkovedko. Tí, ktorým sa darilo menej, sa stali Všetkovedkovým učňom. Odmenou pre všetkých boli zaujímave ceny a diplomy. Víťazom srdečne blahoželáme.

          • Okresné kolo vo florbale a basketbale

          • 12.1. a 17.1. sme sa zúčastnili okresných kôl vo florbale. Obe naše družstvá (dievčenské a chlapčenské) sa umiestnili na 3. mieste. Žiačkám a žiakom ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy.

            30.1. sme sa zúčastnili okresných kôl v streetbale 3 na 3. Dievčatám sa nepodarilo postúpiť do ďalšieho kola a umiestnili sa na 2. mieste. Chlapci boli o niečo úspešnejší, keď všetky svoje zápasy vyhrali a umiestnili sa na 1. mieste. Okrem 1. miesta si vybojovali aj účasť v krajskom kole. Obom naším družstvám ďakujeme za príkladnú reprezentáciu školy a chlapčenskému družstvu držíme palce v krajskom kole. 

          • Šaliansky Maťko - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Jakub Pečko: 3. miesto (II: Kategória)
            Richard Samuel Rojík: reprezentant

            Súťaž: Šaliansky Maťko
            Kolo: Okresné kolo

            Máte radi slovenské povesti? Ak áno, tie ste si mohli vypočuť 25. januára 2024 na okresnom kole v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko. Súťažilo sa v troch kategóriách. Naša škola mala zastúpenie v:

            • I. kategórii, Richarda S. Rojíka z 3.A
            • II. kategórii, Jakuba Pečka z 5.B.

            Obaja nás vzorne reprezentovali a Jakub Pečko dokonca úspešne. Obsadil 3. miesto, za čo mu srdečne blahoželáme.

          • Komparo 9

          • Aj tento školský rok sa žiaci 9. D a 9. E triedy zapojili do celoslovenskej súťaže KOMPARO. Žiaci boli testovaní z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Výsledkami žiakov v matematike sa naša škola zaradila medzi
            25% najúspešnejších škôl. Veríme, že žiaci tieto vedomosti preukážu aj pri TESTOVANÍ 9, ktoré nás čaká v marci.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje