• Milá návšteva u prváčikov na Bystrickej

          • V pondelok 29.1.2024 naše prvácke triedy prekvapila milá návšteva. Prváčikov prišli pozrieť predškoláci z Materskej školy Riadok. Zasadli do školských lavíc, videli v akcii všetkých prvákov. Vyskúšali si prácu, ktorú budú čoskoro o pár mesiacov praktizovať. Krásne pod vedením pani učiteliek Lucky a Simonky pracovali na rôznych úlohách. Ukázali ako sú už teraz pripravení na prácu do školy. Poznajú písmenká, vedia sa podpísať a veľmi pekne komunikovali. Budeme sa tešiť, ak sa niekto z nich v septembri stane žiakom našej školy.

          • Deň objatí a komplimentov na Bystrickej

          • V jednu januárovú stredu sme zlúčili dve „srdculahodiace“ aktivity a užili sme si veľmi milé dopoludnie, v ktorom určite nikto neostal bez objatia a milého slova. Krátkou rozhlasovou reláciou sme sa dozvedeli, čo je kompliment a v triedach sme si porozprávali, ako ho prijímať a dávať. Ako poďakovanie si deti rozdávali srdiečka.

          • Návrat statočných na Bystrickú:-)

          • Písal sa rok 2021 a našu školu zase raz opúšťali deviataci... Neubehli ani 3 roky a prijali pozvanie na diskusiu s tohtoročnými deviatakmi. Prišli sa podeliť o svoje skúsenosti so strednými školami, ktoré si vybrali a kde študujú. Rozprávali o výhodách, vybavení škôl, zameraniach, ale i o tom, čoho sa vyvarovať, čo ich prekvapilo... Veľmi pekne im ďakujeme za ochotu prísť a podeliť sa o svoje skúsenosti.

          • Veľkolepé dielo na fyzike (Bystrická)

          • Veľkolepé dielo na fyzike

            Primárnym  cieľom  vzdelávacej aktivity na hodine fyziky bolo:

            • zvyšovať povedomia a informovanosť  žiakov – ako sa produkuje, transformuje a využíva alternatívny zdroj energie,
            • ako sa v  budúcich rokoch bude riešiť energetická kríza,
            • porozumieť možnostiam, nákladom i následkom využívania jednotlivých energetických zdrojov obnoviteľných a  aj neobnoviteľných,
            • držať sa myšlienky: „myslieť globálne, konať lokálne“
            • umožniť dosiahnuť rovnováhu medzi teoretickými a praktickými vedomosťami,
            • zhrnúť doposiaľ známe vedomosti, ukážky do projektu,
            • rozvíjať medzi predmetové vzťahy. Na hodinách techniky sa projekty upravili a využili sa aj manuálne zručnosti žiakov.

            A že sa nám to vydarilo!  O tom svedčia fotografie, kde sú žiaci veľmi aktívni a zainteresovaní do práce.

          • Pytagoriáda - Domáce kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Maxim Urban: 1. miesto Kategória P5 (piataci)
            Šimon Obtulovič: 2. miesto Kategória P5 (piataci)
            Tomáš Marenčík: 3. miesto Kategória P5 (piataci)
            Radovan Bažík: 1. miesto Kategória P6 (šiestaci)
            Roman Jankovič: 2. miesto Kategória P6 (šiestaci)
            Ema Bobeková: 3. miesto Kategória P6 (šiestaci)
            Matúš Lišiak: 1. miesto Kategória P7 (siedmaci):
            Rastislav Caban: 2. miesto Kategória P7 (siedmaci):
            Filip Ondrejka: 1. miesto Kategória P8 (ôsmaci)
            Karolína Calíková: 2. miesto Kategória P8 (ôsmaci)
            Nicol Záhorová: 3. - 4. miesto Kategória P8 (ôsmaci)
            Zina Matejová: 3. - 4. miesto Kategória P8 (ôsmaci)
            Kristína Silleová: 4. miesto Kategória P8 (ôsmaci)

            Súťaž: Pytagoriáda
            Kolo: Domáce kolo

            Dňa 12. a 13. decembra sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Víťazom i ostatným zúčastneným gratulujeme a všetkým postupujúcim do okresného kola želáme veľa úspechov.

          • Geografická olympiáda - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Eliáš Halička: 1. miesto - Kategória G
            Roman Marton: 2. miesto - Kategória G
            Nela Kellerová: 3. miesto - Kategória G
            Michal Kľuska: 1. miesto - Kategória F
            Anton Panis: 2. miesto - Kategória F
            Valerián Greguš-Kollár: 3. miesto - Kategória F
            Filip Ondrejka: 1. miesto - Kategória E
            Sára Jamsilová: 2. miesto - Kategória E
            Miroslav Margorín: 3. miesto - Kategória E

            Súťaž: Geografická olympiáda
            Kolo: Školské kolo

            Dňa 19. 1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY. V kategóriách G (5. roč.), F (6. – 7. roč.), E (8. – 9. roč.) sa spolu zúčastnilo 61 žiakov našej školy. Súťaž prebehla online formou.

            Úspešným riešiteľom a víťazom gratulujeme

          • Olympiáda z Nemeckého jazyka - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Kľuska: 1. miesto (kategória 1A)
            Zina Matejová: 1. miesto (kategória 1B)

            Súťaž: Olympiáda z Nemeckého jazyka
            Kolo: Okresné kolo

            Žiaci z 1. miesta postupujú na krajské kolo. Držíme im palce :)

          • Ypsilon

          • So slovenčinou sa žiaci neradi priatelia, no 7. 12. 2023 opak bol pravdou. Ako je to možné? Na našej škole Bystrická cesta 14 sa konalo školské kolo zábavnej vedomostnej súťaže Ypsilon – slovina je hra. Svoje vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry sa rozhodli overiť si žiaci 1. až 9. ročníka, a to každý vo svojej kategórii. Súťaže sa zúčastnilo 12 žiakov z I. stupňa a 41 žiakov z II. stupňa. Každý ročník mal iný interaktívny test, kde mohol uplatniť svoje poznatky, tvorivosť a aktívne myslenie. Veríme, že sa im darilo a nájdu si svoju cestičku k slovenčine.

          • Chválime sa!

          • Máme žiaka, ktorý sa zúčastnil vedomostnej súťaže Duel - Junior, je to náš žiak Samuel Hlaváč z 9.B. Do tejto súťaže sa prihlásil sám. Vo vedomostnom súboji mu bola protihráčkou gymnazistka Lucia. Samuel nesklamal a predviedol vedomosti, ktoré nadobudol. Vedel ich v pravú chvíľu správne použiť. Tešíme sa spolu so Samuelom. Dúfame, že sa mu bude aj v budúcnosti dariť. Kto by chcel vidieť, ako zvládol tento súboj, môže si pozrieť záznam tohto duelu dňa 6.1.2024 na RTVS 1.

          • Ľudové zvyky na svätú Luciu

          • Tento deň 13.12. naši predkovia považovali za najväčší stridží  deň. Verilo sa, že Lucia boja najväčšou bosorkou a deň pred sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil človeka pred zlými duchmi. Na Luciu sa dievky poobliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine. Husím krídlom ometali steny, aby symbolicky vyhnali zlo z domov. Aj my z Dončovej sme si pripomenuli tieto zvyky na svätú Luciu a "vymietli" sme zlo zo školy. 

          • Informatický bobor

          • Aj v tomto školskom roku sa naši šikovní žiaci zapojili do informatickej súťaže iBOBOR, ktorej symbolom sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Má deti posmeliť k intenzívnejšiemu a kreatívnejšiemu používaniu moderných technológií pri učení sa. Úspešných riešiteľov bolo v kategóriách Drobec, Bobrík a Benjamín spolu 18. 

            Srdečne blahoželáme.

          • Skok do výšky a florbal chlapci

          • Naše žiačky a žiaci sa v nedávnom období zúčastnili súťaží v skoku do výšky a florbalovej kvalifikácie do okresného kola. V skoku do výšky sa najviac darilo starším žiačkám, ktoré získali prvé tri miesta, a to v poradí 1. Koristová (rekord školy), 2. Praženicová, 3. Chovanová. V mladších žiakoch nás úspešne reprezentoval Hanus, kotrý obsadil 2. miesto. Osobne sa darilo aj Moravčíkovi v starších žiakoch, ktorý urobil rekord našej školy. Tento výkon však nestačil na umiestnenie v najlepšej trojke, keďže konkurencia bola tento rok o niečo lepšia. Všetkým našim reprezentantom ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme k dosiahnutým výkonom.

            Naši florbalisti dokázali postúpiť z kvalifikačného kola do okresného kola, ktoré sa uskutoční v januári z 1.miesta. Chlapcom gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole.

          • Kúsok z Vianoc na Bystrickej

          • V stredu 13.12.2023 sa naša škola zahalila do rúška čarovnej vianočnej atmosféry. Návštevníci nášho jarmočku si mohli pochutnať na výborných dobrotách, vypiť si skvelý punč s priateľmi, stretnúť sa a porozprávať sa, nakúpiť si nádherné vianočné výrobky od našich šikovných detí, a tým podporiť jednotlivé triedy a  deti aj s rodičmi sa mohli vyšantiť na opičej dráhe, zahrať si stolný tenis alebo volejbal,či vyrobiť krásne výrobky v tvorivých dielničkach. Za túto úžasnú atmosféru ďakujeme každému, kto sa na nej podieľal, ďakujeme každému, kto si našiel kúsok času a navštívil náš jarmoček a mohli sme si spoločne vychutnať kúsok z Vianoc.

          • Vianočný jarmoček na Dončovej

          • V stredu 13.12.2023 sa uskutočnil na našej škole už tradičný vianočný jarmok. Naše priestory sa zmenili na predvianočné mestečko so stánkami, ktoré hýrili napečenými dobrotami a pochutinami od výmyslu sveta. Návštevníci si mohli vybrať a kúpiť všelijaké ručne vyrábané „peknoty“, či už vianočné dekorácie, svietniky, pohľadnice alebo iné milé drobnosti. Naši žiaci sa prejavili ako zdatní predavači, každý sa snažil osloviť okoloidúcich svojou ponukou. Rodičia, starí rodičia, súrodenci, ale i priatelia školy, ktorí nás prišli podporiť, sa mohli stretnúť pri chutnej kapustnici alebo sa zahriať voňavým punčom. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k tomu, že na tohoročný jarmoček budeme v dobrom dlho spomínať.

          • Decembrové radovánky v 4.E

          • V tento predvianočný čas sme v našej triede zažili niekoľko pekných spoločných akcií. Všetko sa začalo spevom, rozsvietením vianočného stromčeka a privítaním Mikuláša 6.12. No týždeň bol ešte iba v polovici a tak sme v piatok odcestovali do ŽILINY na bábkové divadlo Zvedavý slon. Vianočnú atmosféru sme si ešte spolu vychutnali s detským punčom na žilinskom námestí. Bol to krásny začiatok mesiaca. 

          • Kúsok z Vianoc!

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Srdečne Vás pozývame na tradičný Vianočný jarmok, ktorý sa uskutoční dňa 13.12.2023 (streda) od 14:30 do 17:30. Čaká na Vás popoludnie plné čarovných zážitkov, výrobky šikovných rúk našich žiakov a typické vianočné občerstvenie - punč, ale aj kapustnica.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami na ZŠ Bystrická aj na ZŠ Dončova!

          • Zážitkový týždeň u štvrtákov

          • Žiaci 4.D a 4.E sa už po štvrtýkrát dali s Lindou na putovanie "Cestou hrdinov" v preventívnom programe proti šikanovaniu. Potom si na telesnej výchove jednoduchý stroj - PÁKU spoločne vymysleli...a na zimnom štadióne korčuľovali. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje