• Moje rozhodnutie, moja voľba

          • Je to názov výtvarnej práce, za ktorú získala žiačka 4.B Emma Mária Balážová
            3.miesto v okresnom kole súťaže „Negatívny postoj k drogám“. Súťaž
            organizovalo Centrum voľného času Elán, do súťaže sa zapojilo 79 výtvarníkov
            z celého okresu Ružomberok.

          • Školské majstrovstvá okresu Ružomberok ZŠ a SŠ v zrýchlenom šachu

          • Nový úspech našej školy:

            Šimon Obtulovič: 1. miesto
            Tomáš Legerský: 3. miesto

            Súťaž: Školské majstrovstvá okresu Ružomberok ZŠ a SŠ v zrýchlenom šachu
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 27.11.2023  sa uskutočnili Školské majstrovstvá okresu Ružomberok ZŠ a SŠ v zrýchlenom šachu na Základnej škole Sládkovičova 10. Základných škôl bolo zapojených 11, zúčastnilo sa spolu 54 detí. Našu školu reprezentovali:
            Jakub Brnoliak, Rastislav Caban, Šimon Obtulovič, Tomáš Legerský, Juraj Kurňavka, Filip Ondrejka, Oliver Benčo, Gellef Marlo, Nicholas.

            Najlepšie sa umiestnili:
            Šimon Obtulovič (5.E) – 1. miesto a Tomáš Legerský (3.E) – 3 miesto.

            Srdečne blahoželáme a Šimonovi držíme palce v krajskom kole!

          • Zvon mieru - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Harnádek: 3. miesto
            Oliver Baláž: 3. miesto

            Súťaž: Zvon mieru
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 14.11.2023 sa konalo okresné kolo vedomostnej súťaže k výročiu ukončenia 1. svetovej vojny pod názvom “Zvon mieru”. Súťaž sa uskutočnila v priestoroch MsÚ v Ružomberku a do súťaže sa celkovo zapojilo sedem základných škôl z nášho okresu. Našu školu reprezentovali žiaci Michal Harnádek z 9.E triedy a Oliver Baláž z 9.D triedy, ktorí sa umiestnili na skvelom 3. mieste. Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za príkladnú reprezentáciu našej školy.

          • ENGLISH PRIMARY MARATHON

          • Dňa 22.11.2023 sa v CVČ Elán konala anglická súťaž pre 4.ročníky ZŠ English Primary Marathon. V konkurencii 15 škôl nášho okresu a 29 súťažiacich našu školu reprezentovali zo 4.E Romana Kormančíková a Adam Hromada. ĎAKUJEME

          • PREVENCIE NIE JE NIKDY DOSŤ

          • V rámci preventívnych akcií na našej škole (pracovisko Bystrická cesta 14) sa v piatok 24.11. a v stredu 29.11. konali prednášky s pánom policajtom, ukážky Prvej pomoci, ktoré nám realizovali študenti a p. učiteľky zo SZŠ Márie Terézie Schererovej v Ružomberku a tiež sa skúsený policajný pes prešiel po triedach, či si naši žiaci nepriniesli do školy zakázané návykové látky. Všetkým zúčastneným ďakujeme za výborné a poučné prednášky.

          • Mikulášska zbierka

          • Vážení kolegovia, rodičia a žiaci,

            od pondelka do piatku (27.11.2023 - 3.12.2023) bude prebiehať na Základnej škole Bystrická cesta 14 v spolupráci s organizáciou SPDDD Úsmev ako dar, pobočka Ružomberok, Mikulášska zbierka sladkostí pre deti z Centra pre deti a rodiny.

            Zapojiť sa môžete darovaním sladkostí, z čoho následne vytvoríme balíčky, alebo aj už vytvoreným balíčkom.

            HLAVNE VĎAKA VAŠEJ POMOCI DOKÁŽEME VYČARIŤ ÚSMEV NA TVÁRI VIAC AKO 150 DEŤOM V ŽILINSKOM KRAJI

          • Trendsetter

          • 10.11.2023 sme sa zúčastnili výchovného koncertu REFRESHER. Tento koncert bol pre deti veľmi zaujímavý a poučný. Predstavila sa nám skupina AYA s frontmanom Borisom Lettrichom. Deti sa učili ako vedieť povedať nie, ako reagovať pri šikanovaní, ako si všímať svojich kamarátov a svoje okolie, učili sa úcte k starším a to všetko formou hovoreného slova a krásnych pesničiek. Verím, že takýchto skvelých a poučných koncertov nikdy nie je dosť.

             

          • Aby bolo deti lepšie počuť!

          • Deti pred násilím ticho neochráni

            Aj tento rok sa naša škola zapojila do „Bubnovačky“. Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Je dôležité deti vnímať a počúvať viac, je dôležité deťom veriť. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má už desiaty rok symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Žiaci 1. stupňa „bubnovali“ o 10:00 hod. pred budovami školy a žiaci 2. stupňa pred MÚ Ružomberok.

            Na podujatí privítala účastníkov organizátorka podujatia a členka podporného tímu ZŠ Bystriácká cesta 14 Mgr. Jarmila Lauková a prihovorili sa im primátor mesta JUDr. Ľubomír Kubáň, odborná poradkyňa Úradu komisára pre deti JUDr. Markéta Gašajová, PhD. a zástupca z radov detí.

            „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! 

            Záleží nám na Vás

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

          • Vašou úlohou bude vytvoriť vianočný pozdrav, ktorý by mal byť ručne a z lásky maľovaný, pretože práve taký je pre starkých najvzácnejší dar a tak ich majú radi vystavené na svojich poličkách, akoby ich dostali od vlastných vnúčat. Pozdravy poprosíme prichystať do 28.11.2023.
            Naplňme krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný
            darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca! Mali by obsahovať z každého trošku: niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu, niečo zo srdca. Tieto rôzne veci, ktoré potešia seniorov poprosíme priniesť Vašim triednym pani učiteľkám do 30.11.2023. Všetky informácie budú na nástenke vo vestibule a na stránke školy. Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich!

            ĎAKUJEME!!!

          • Triedy 3.E a 3.D začali s projektom environmentálneho vzdelávania Ruženka! 

          • Zúčastnili sme sa zaujímavej prednášky o triedení odpadu a navštívili sme zberný dvor.  Projekt sa snaží interaktívnou formou deťom vysvetliť spojitosť medzi životným prostredím a každodenným životom. Na reálnych príkladoch je deťom priblížené ako môžu prispieť k ochrane životného prostredia a lepším životným podmienkam pre seba, zvieratká, rastliny a prírodu celkovo.

          • Úspech nášho žiaka Alexandra Bakuru v literárnej súťaži Rozprávky z Vlčích hôr

          • Uplynie už takmer rok odkedy Centrum voľného času v Snine a hlavný partner Vlčie sirupy vyhlásili súťaž o najkrajšiu rozprávku z Vlčích hôr. Súťaž bola určená žiakom 2. stupňa základných škôl a stredoškolákom na celom Slovensku. Spomedzi 250 rozprávok odborná porota v zložení: Miro Jaroš, Celeste Buckingham, Monika Zázrivcová, Kristína Suchánková
            a Ondrej Kandráč vybrala 24 najkrajších, ktoré vydala knižne. Porota mala náročnú úlohu, keďže všetky rozprávky boli jedinečné a mali osobité čaro. Preto sa veľmi tešíme, že medzi najúspešnejších súťažiacich sa zaradil aj Alexander Bakura zo 7. E s rozprávkou Vlk a horský poklad. Každá z rozprávok je doplnená o nádhernú ilustráciu, ktorá umocňuje posolstvo každej z nich. Alexandrovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších tvorivých nápadov.

          • McDonald Cup a Florbalový turnaj

          • Dňa 9.11. naši dolnostupniari úspešne reprezentovali školu na futbalovom turnaji McDonald cup. Ako víťazi kvalifikačnej skupiny postúpili do okresného kola. Gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole.

            Dňa 14.11. sa uskutočnil v hale T18 florbalový turnaj žiačok. Naše žiačky predviedli výborné výkony a zaslúžene postúpili z 1.miesta do okresného kola. Dievčatám gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole

          • Tajomstvá mikrosveta

          • Dňa 8. novembra  sme  navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Žiaci 5.D a 5.E si pozreli  expozíciu venovanú živej prírode – oboznámili sa s rôznymi  typmi  biotopov a druhmi, čo v nich žijú. V rámci Týždňa vedy a techniky boli pre žiakov pripravené aktivity zamerané na pozorovanie mikroskopických detailov prírody.

          • English Primary Marathon - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Matias Ťupek: 1. miesto
            Amalia Kocsisová: 2. miesto
            Zuzana Motuzová: 3. miesto
            Laura Kaliská: 3. miesto
            Matúš Stopko: 3. miesto

            Súťaž: English Primary Marathon
            Kolo: Školské kolo

            Prípravným školským kolom English Primary Marathon sme odštartovali sériu súťaží v anglickom jazyku. Zúčastnili sa ho žiaci štvrtých ročníkov, ktorí si zmerali vedomosti a výsledková listina je na svete.
            1.miesto: Matias Ťupek /4.B/
            2.miesto: Amalia Kocsisová /4.B/
            3.miesto: Zuzana Motúzová /4.B
            Laura Kaliská /4.B/
            Matúš Stopko /4.B/
            Prví dvaja postupujú do okresného kola a všetci im budeme držať palce, aby dobre obstáli v konkurencii.

          • Základom všetkého je prevencia

          • Preto sme ani chvíľu neváhali – Školský podporný tím Dončova 4, keď sme boli oslovení v októbri okresným prokurátorom v Ružomberku. Preventívna akcia sa konala v Okresnej prokuratúre Ružomberok v pojednávacej miestnosti Okresného súdu Liptovský Mikuláš. JUDr. Elena Makovická v úvode žiakom 8. a 9. ročníkov objasnila postavenie štátnych inštitúcií v justičnom systéme a vysvetlila skutkové podstaty drogových trestných činov v mesiaci. Následne žiakom pedagóg ústavu na výkon trestu odňatia slobody Ružomberok priblížil základné zásady a podmienky výkonu trestu odňatia slobody. Potom prišla na rad beseda s odsúdeným, ktorý žiakom autenticky a presvedčivo podával svedectvo o tom, ako mu drogy zničili život. Zdravý telesný a duševný vývin detí a mládeže vyžaduje, aby boli chránené pred škodlivými vplyvmi, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť ich zdravie. Dôležitú úlohu v tomto smere zohrávajú nielen rodičia a škola, ale celá spoločnosť. Veríme, že aj my svojou troškou prispejeme k naplneniu tohto cieľa.

          • Enviroprogram

          • V utorok 14.11.sa žiaci 1.D a 2.D zúčastnili environmentálneho programu Lesné zvieratká. Získali informácie o národnom parku Veľká Fatra, spoznali živočíchy žijúce v tomto národnom parku. Na vlastné oči videli lebku medveďa, líšky, vypočuli si zvuky lesných zvierat. Spoločne vytvorili projekt zo stôp lesných zvieratiek.

          • CVČ Elan

          • V pondelok sa deti z 1.D na Dončovej zúčastnili prírodovednej olympiády v CVČ Elán. Niečo nové sa naučili, najmä sa zabavili a výhercovia sa veľmi potešili. 

          • HVEZDÁREŇ OČAMI NAŠICH DETÍ

          •  

            Dňa 2. 11. 2023 sa žiaci 4. D, 4. E a 5. E zúčastnili exkurzie v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V úvode sme si pozreli film Vesmírne oázy a potom nás pani sprievodkyňa previedla pestrým svetom súhvezdí a ďalších vesmírnych objektov. V UFO sále mali žiaci možnosť dostať odpovede na ich zvedavé otázky a zopakovať si poznatky o vesmíre, ktoré získali v škole. Vyskúšali si aj prácu skutočných astronómov pozorovaním Slnka prostredníctvom hvezdárskych ďalekohľadov. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili pri geografickom strede Európy v Kremnických Baniach. Exkurziu sme si užili a vrátili sa plní nových dojmov a zážitkov.

          • Úspech v stolnom tenise

          • Na konci mesiaca október sme dosiahli ďalší pekný športový výsledok. Naši stolnotenisti v konkurencii zúčastnených štrnástich škôl obsadili krásne tretie miesto. Reprezentantom ďakujeme a gratulujeme. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje