• Zážitková hodina dejepisu - Od praveku po Keltov

          • Dňa 18.3.2024 žiaci 6.D triedy mali zážitkovú hodinu dejepisu v Liptovskom múzeu v Ružomberku kde absolvovali vzdelávací program pod názvom Od praveku po Keltov.V rámci komentovanej prehliadky archeologickej expozície a takisto pomocou vystavených predmetov, replík, fotografií a rôznych tvorivých aktivít sme si pripomenuli ako žili, ako sa obliekali, ako pracovali, čo všetko vyrábali naši predkovia v spomínaných obdobiach. Na konci programu žiaci perfektne zvládli kvíz kde si zopakovali poznatky o Keltoch.Žiaci si takúto zážitkovú hodinu dejepisu užili a všetci sa tešíme na ďalšiu návštevu múzea.

          • Príprava ročníkových prác v 4.E

          • V pondelok 25.3.2024 mali deti zo 4.E zaujímavé dopoludnie na zimnom štadióne. Keďže ich spolužiak Tomáš Ďaďo má tému ročníkovej práce "JA HOKEJISTA" jeden tréning spolu s Tomášom mali možnosť na vlastnej koži si aj vyskúšať. Deťom sa páčilo, tréning, ba i zápas si užili a tešia sa na ďalšiu spoločnú zimnú sezónu na zimnom štadióne, pretože už budúci týždeň ľadovú plochu rozpúšťajú. 

          • Exkurzia v Mondi

          • Žiaci 3.D a 3.E boli na exkurzii v Mondi. V zasadačke, boli oboznámení  s históriou SCP a postupom výroby papiera. Na dispečingu sa dozvedeli, čo je jeho úlohou. V drevosklade ako sa drevo seká, drví na menšie časti a nakoniec videli (za prísnych bezpečnostných opatrení)  najnovší papierenský stroj 19, kde sa spracúva recyklovaný papier. Jeho dĺžka je 300m. Spestrením celej exkurzie bol totem pripomínajúci spoluprácu a pomoc pri výstavbe SCP s kanadskou firmou SIMONS z Vancouveru. Ďakujeme za možnosť vidieť a dozvedieť sa množstvo informácií o Mondi SCP pani manažérke životného prostredia Marianne Matajovej a pánovi Miroslavovi Zontág za sprevádzanie počas celej exkurzie. 

          • Milá návšteva na Dončovej

          • Dňa 21.3.2024 prijali pozvanie tréneri pán Gejdoš a pán Jesenský z karate klubu v Ružomberku. Pozval ich Adam Zachar, žiak 2.E triedy, pretože tento školský rok píše ročníkovú prácu na tému Karate. Sám sa tomuto športu venuje a chcel svojim spolužiakom ukázať, čo sa už naučil. Pri ukážkach mu tiež pomáhali Kristián Zachar zo 4.E a Filip Klas z 2.E. Ďakujeme za nové informácie o tomto športe a tiež za zaujímavé ukážky, ktoré nám tréneri a ich zverenci predviedli.   

          • McDonald Cup - futbalový turnaj - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Viktória Danišová: 1. miesto

            Diana Pudišová: 1. miesto

            Oskar Daniš: 1. miesto

            Alex Jiran: 1. miesto

            Filip Kurila: 1. miesto

            Lukáš Chodas: 1. miesto

            Oliver Matejka: 1. miesto

            Peter Pažítka: 1. miesto

            Matúš Stopko: 1. miesto

             

            Súťaž: Vybíjaná dievčat

            Kolo: Školské kolo

             

            Dňa 13.3. 2024 sme sa zúčastnili kvalifikačného kola do okresného kola vo vybíjanej dievčat. Našim dievčatám sa darilo veľmi dobre a svojou hrou a výkonmi obsadili 1. miesto v danej kvalifikačnej skupine a postúpili do okresného kola. Dievčatám gratulujeme k postupu a držíme palce v ďalšom kole.

          • Vybíjaná dievčat - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Sofia Ťupeková: 1. miesto
            Lívia Grejtáková: 1. miesto
            Adela Štollerová: 1. miesto
            Nela Kellerová: 1. miesto
            Ema Petríková: 1. miesto
            Linda Poláčková: 1. miesto
            Laura Lamačová: 1. miesto
            Stella Konštiaková: 1. miesto
            Lenka Butorová: 1. miesto
            Lea Kralovenská: 1. miesto
            Lejla Likavcová: 1. miesto
            Nina Štollerová: 1. miesto

            Súťaž: Vybíjaná dievčat
            Kolo: Školské kolo

            Dňa 13.3. 2024 sme sa zúčastnili kvalifikačného kola do okresného kola vo vybíjanej dievčat. Našim dievčatám sa darilo veľmi dobre a svojou hrou a výkonmi obsadili 1. miesto v danej kvalifikačnej skupine a postúpili do okresného kola. Dievčatám gratulujeme k postupu a držíme palce v ďalšom kole.

          • Putovanie riek a Voda inak na Bystrickej

          • Projektovým dňom sme si pripomenuli Svetový deň vody. Bol to síce náročný deň na organizáciu a zapojenie celých kolektívov, ale výsledky práce detí a učiteľov určite prekonali  vloženú námahu a energiu. Vznikli tak jedinečné projekty riek Dunaj, Váh, Labe, Níl, Žltá rieka, Kongo,  Amazon, Volga, Ob, Vltava, Colorado, Eufrat a Tigris.... Krásny nápad bol spracovať vodné športy, cyklus vody... Nech sa páči - posúďte sami:) 

          • HĽADAJ, VNÍMAJ, CÍŤ - MAJ ODVAHU ŽIŤ

          • Trieda 6.B. na ZŠ Bystrická cesta sa tento rok zapojila do žiackej výzvy "HĽADAJ, VNÍMAJ, CÍŤ - MAJ ODVAHU ŽIŤ" organizovanej  Nízkoprahovým denným centrom pre deti a rodinu PREROD v spolupráci s CPP Ružomberok.

            Do výzvy sa zapojilo ďaľších 6 triednych kolektívov z Ružomberka, ktoré tému spracovali v podobe videí, interaktívnych prezentácií, podcastov...

            Naši žiaci s triednou pani učiteľkou Papčovou natočili video, kde sa zamýšľajú, ako je to pri hľadaní dobrých kamarátov.

            Celkové hodnotenie nebolo len v rukách organizátorov, ale aj samotných súťažiacich a preto nás o to viac teší výhra prvého miesta.

          • ČO VIEŠ O HVIEZDACH

          • Každoročne s nástupom jari prichádza aj vedomostná súťaž: “ ČO VIEŠ O HVIEZDACH“ .  Krajská hvezdáreň v Žiline spolu s Centrom voľného času Elán v Ružomberku ju organizujú na našej škole už niekoľko rokov. Tak to bolo aj 18.3.2024.  V tejto tajuplnej, čarokrásnej a pútavej problematike si zmerali svoje "sily"  žiaci  z celého okresu Ružomberok. Medzi nimi boli aj žiaci z 8.a 9. ročníka našej školy: Š.Vozník, S.Konderík, T.Pánči, M.Šindléry, M.Margorín, N.Kačníková, L.Súkeník, F.Ondrejka,N.Domiter a žiak 6.ročníka Radovan Bažík.

             Súťaž je určená pre jednotlivcov, všetkých záujemcov o astronómiu. Obsahovú náplň tvoria otázky z nasledujúcich okruhov: všeobecná astronómia, astrofyzika, história astronómie, slnečná sústava, astronomické prístroje, využitie kozmonautických prostriedkov v astronómii.

            Priebeh súťaže okresného kola pozostáva z troch nezávislých častí: 1.Riešenie písomných úloh , 2.Riešenie „slepej“ hviezdnej mapy, 3. Ústne kolo.

             

            Súťažiacim prajeme, aby si pozitívny vzťah k astronómii udržali čo najdlhšie.

          • Lyžiarsky výcvik v Oraviciach.

          • 4. marca triedy 7.D a7.E sa zúčastnili lyžiarskeho výcviku na chate v Oraviciach. Vzhľadom na snehové podmienky dochádzali žiaci denne na lyžiarske stredisko Spalená v Roháčoch. Žiaci boli rozdelení do 3 skupín, kde si spoločne s pedagógmi a inštruktorom zopakovali a zdokonaľovali svoje lyžiarske zručnosti. Ako odmena pre žiakov bola návšteva dvoch miestnych aquaparkov pričom jeden bol čisto s termálnou vodou ako je u nás Bešeňová. Počasie nám prialo a počas celého výcviku nám svietilo slniečko. Žiaci si odnášajú kopec krásnych zážitkov,ale aj nové lyžiarske skúsenosti a čo je na nezaplatenie aj nové priateľstva.

          • Škola v prírode 4.E

          • Žiaci 4.E sa v minulý týždeň boli zabaviť v "zimnej " škole v prírode na Maline. Všetko bolo fajn, spoločne si to moooc užili až na to, že sneh sa zmenil na kvietky šafránu a podbeľ...

          • Umelecká a zábavná matematika na Bystrickej

          • Viete, čo je to osová súmernosť? Viete, kde sa s ňou stretávame? Myslíte si, že je v našom živote potrebná? Toto všetko sú otázky, na ktoré sme v 5.A a 5.B začali hľadať odpovede. Na matematike sme po súmernostiach pátrali nielen v škole, ale aj na školskom dvore, kde sme sa potešili nielen slnečným lúčom, ale aj krásnym súmerným jarným kvietkom. Je skoro všade!  A potom sa začala umelecká hra s osovou súmernosťou. Piataci vytvorili nádherné umelecké diela! A zistili sme, že matematika nie je len počítanie, ale úzko súvisí aj s bežným životom a umením a taktiež sme odkryli naše skryté talenty. Matika vie byť predsa len zábavná:-)

          • Expert Geniality Show

          • Dňa 28.11. sa pre žiakov 2. stupňa uskutočnila súťaž EXPERT geniality show.  Popasovali sa s úlohami  v súťažných témach: Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English?, Góly, body, sekundy. 

            Všetci zúčastnení boli odmenení perom s logom súťaže a diplomom.

            Všetkým súťažiacim gratulujeme.

          • Hviezdoslavov Kubín v podaní našich najmladších

          • Dňa 29. februára 2024 sa na našej škole, Bystrickej ceste, uskutočnilo školské kolo už 70. ročníka súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín aj v I. kategórii, teda najmladších žiakov a žiačok. 

            Toto sú naši víťazi:

            Poézia: 1. miesto: Amalia Kocsisová 4.B

                          2. miesto: Richard Samuel Rojík 3.A

                          3. miesto: Sandra Bartánusová 3.B

            Próza:   1. miesto: Katarína Siakeľová 3.A

                          2. miesto: Eliška Machová 4.B

                          3. miesto: Marek Koyš 2.A

            Amalii a Katke držíme palce na okresnom kole, ktoré bude 26.3.- 27.3. 2024.

          • Olympiáda nemeckého jazyka - Krajské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Kľuska: 3. miesto (kategória 1A)

            Súťaž: Olympiáda nemeckého jazyka
            Kolo: Krajské kolo

            15.2. sa v Námestove uskutočnilo krajské kolo Olympiády nemeckého jazyka, kde sa náš žiak Michal Kľuska umiestnil v kategórii 1A na 3. mieste. Michalovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.
             

          • Projekt Vesmír v ŠKD3

          •  

            Vo februari deti z ŠKD 3 tvorili projekt o Vesmíre. Rozdelili ho na štyri časti:

            1.Čo je Vesmir? Ako vznikol? Čo ho tvorí?

            2.Slnečná sústava

            3. Vesmírne satelity,rakety

            4. Mimozemské civilizácie

            Deti si v skupinách  rozdelili úlohy, niektorí zisťovali informácie z encyklopédií a rôznych zdrojov. Niektorí kreslili a maľovali, strihali, vyrábali. Výsledkom boli krásne práce a prezentácie, ktoré si deti navzájom odprezentovali a umiestnili v priestoroch triedy.

          • Hviezdoslavov Kubín - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Dňa 28.2.2024 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Po vynikajúcich výkonoch súťažiacich a ťažkom rozhodovaní poroty boli nakoniec takéto výsledky:


            Annamaria Bednáriková: 1. miesto (II. kategória - poézia)
            Jakub Pečko: 2. miesto (II. kategória - poézia)
            Matúš Jarina: 3. miesto (II. kategória - poézia)
            Debora Palúchová: 1. miesto (II. kategória - próza)
            Nela Fričová: 2. miesto (II. kategória - próza)
            Ema Bobeková: 3. miesto (II. kategória - próza)
            Alica Vrtichová: 1. miesto (III. kategória - poézia)
            Timea Klačková: 2. miesto (III. kategória - poézia)
            Johanka Júlia Jaššáková: 3. miesto (III. kategória - poézia)
            Michal Kľuska: 1. miesto (III. kategória - próza)
            Bianca Vargová: 2. miesto (III. kategória - próza)
            Zuzana Halčinová: 3. miesto (III. kategória - próza)
            Bianka Pukajová: 3. miesto (III. kategória - próza)

             

            Všetkým recitátorom ďakujeme za hodnotný umelecký zážitok a postupujúcim víťazom prajeme veľa šťastia a úspechov v okresnom kole.

            Súťaž: Hviezdoslavov Kubín
            Kolo: Školské kolo

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje