• Atletika - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Matúš Kostolný: 1. miesto (vrh guľou)
            Miriam Tomčíková: 2. miesto (Beh na 60 m)
            Sára Jamsilová: 2. miesto (Vrh guľou)
            Laura Chovanová: 2. miesto (Skok do výšky)
            Zuzana Dorniaková: 2. miesto (Hod kriketkou)
            Miriam Tomčíková: 2. miesto (Štafeta 4x60 m)
            Laura Chovanová: 2. miesto (Štafeta 4x60 m)
            Sára Jamsilová: 2. miesto (Štafeta 4x60 m)
            Zuzana Dorniaková: 2. miesto (Štafeta 4x60 m)

            Súťaž: Atletika
            Kolo: Okresné kolo

            V piatok 19.5. sme sa so žiakmi zúčastnili okresného kola v atletike. Naši atléti štartovali v rôznych disciplínach a predviedli kvalitné výkony, ktoré im zabezpečili pekné umiestnenia. 


            Školu ešte reprezentovali Tomáš Švichký, Dominik Frič, Radovan Marton, Nicolas Domiter, Ján Kurinský a Paulína Škutová, ktorým len tesne unikli stupne víťazov.

            Žiakom k predvedeným výkonom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Prajeme mnoho ďalších úspechov.

          • Okresné kolo - futbal

          • Dňa 12.5. sme sa zúčastnili okresneho kola žiakov ZŠ vo futbale, na ktorom sme získali 2. miesto. Vo finále sme nestačili len na chlapcov z Klačna, s ktorými sme prehrali 7:2. Výsledky v skupine.

            ZŠ Bystrická 5:4 ZŠ Ľubochňa

            ZŠ Bystrická 8:2 ZŠ Lipt. Sliače

            Finále

            ZŠ Bystrická 2:7 ZŠ Klačno

            Celkové poradie

            1. ZŠ Klačno

            2. ZŠ Bystrická cesta

            3. ZŠ Ľubochňa

            4. ZŠ Liptovská Teplá

            5. ZŠ Liptovská Lúžna

            6. ZŠ Liptovské Sliače

             

            Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Tanec s Elánom

          • Dńa 26.5.2023 sa zúčastnili žiaci 1.D a 5.D triedy 5. ročníka nesúťažnej ,tanečnej prehliadky pre CVČ a ZŠ okresu..Žiaci sa predstavili choreografiami : MOJE TELO, ZEBRA, DIEVČA Z TÓKIA a TOPBOGÁN, za ktoré  dostali od publika veľký potlesk a od organizátorov zlatý pohár a diplom .

          • Prezentácia ročníkových prác

          • Počas týchto dní dýcha naša škola prezentáciou ročníkových prác intelektovo nadaných žiakov. V každej práci žiaci vyjadrili svoj špecifický záujem o vybranú problematiku a ukázali, že vedia hlbšie a širšie preniknúť do rôznych tém, prinášajú nové myšlienky a riešia problémy. Aj prostredníctvom skúmania, zhromažďovania a spracovania informácii a slávnostného odprezentovania ročníkovej práce sa podporuje u našich žiakov rozvoj nadania. Tento rok bolo pre nás veľkým prínosom aj uskutočnenie prezentácie v rôznych sekciách – mix žiakov z rôznych ročníkov, kde si navzájom žiaci odovzdávali svoje bohaté vedomosti zo sveta vedy, techniky, umenia, histórie a prírody.

          • Beseda s včelárom v ŠKD

          • Deti zo školského klubu na Dončovej sa zúčastnili besiedky so skúseným včelárom. Veľmi pútavo porozprával od vývinu včely, cez všetky fázy jej života a ich charakteristiku, oboznámil nás s úlohou matky - kráľovnej, s úlohami včiel - robotníc a úlohou trúdov. Informoval žiakov o namáhavej práci pri celoročnej starostlivosti o úle aj spracovaním medu. Priniesol so sebou ,,náradie a nástrojeˇˇ, ktoré sú pri práci včelára potrebné. Na záver nechýbala ani ochutnávka domáceho medu a medové koláčiky. Ďakujeme

          • Matematický Klokan 2023

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do obľúbenej matematickej súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN. Súťažilo 162 detí z našej školy v konkurencii viac ako 70 000 žiakov z celého Slovenska.

            Všetkým súťažiacim, špeciálne tým úspešným gratulujeme a tešíme sa na súťaž opäť v budúcom školskom roku:-)

          • Dopoludnie s Erasmus+

          • V utorok 16.5.2023 navštívili elokované pracovisko Dončova 4 žiaci z Gymnázia v Ružomberku spolu so žiakmi z ostrova Réunion, ktorí prišli na Slovensko v rámci projektu Erasmus+. Porozprávali nám nielen viac o tomto ostrove, ale aj o tom, ako sa im páči na Slovensku.  Na záver zatancovali našim žiakom ich typické tance.

          • Cosmos

          • Dňa 17.05.2023 žiaci 8.A,8.B,9.B a 7.A zo ZŠ Bystrická cesta 14, sa rozhodli rozšíriť svoje vedomosti o vesmíre. Prezreli si veľkolepú expozíciu COSMOS DISCOVERY, ktorá vznikla v spolupráci s americkou NASA, múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere a odborníkmi zo Slovenska a Českej republiky. Výstava bola zameraná na originály exponátov z USA aj Ruska, ktoré boli vo vesmíre, unikátnu zbierku skafandrov a reálne modely vesmírnych lodí, raketoplánov a rakiet. Mnohé exponáty mali QR kódy, po ich nasnímaní androidmi si mohli vypočuť výklad v slovenskom či anglickom jazyku. Do niektorých vystavených expozícií mohli reálne nahliadnuť či preskúmať ich vybavenie aj vo vnútri. Zábavná časť, ktorá bola poslednou atrakciou tejto výstavy im umožnila cez 3D technológiu vyskúšať si napr.: výcvik kozmonautov či pilotov stíhačiek.

          • Enviroprojekt Ruženka

          • Štvrtáci z Dončovej sa v pondelok 16.5. zúčastnili pútavej prednášky o živote včiel. Svoje vedomosti obohatili o ďalšie zaujímavé poznatky, napr. naučili sa hľadať kráľovnú včiel medzi robotnicami, spoznali liečivé účinky medu v medicíne, ďalšie produkty včiel ako napr. propolis. Tešíme sa na praktickú časť v Tatranskej Lomnici. 

          • Škola v prírode

          • Tretiaci a štvrtáci z Dončovej sa od 9. 5. do 12.5. zúčastnili Školy v prírode v Liptovskej Osade. Niektorí sa naučili na plaveckom výcviku plávať, iní sa v plávaní zdokonalili. Spoločne strávený čas sme si všetci užili, či už na turistike alebo futbalovom ihrisku. 

          • Deň mlieka

          • Deň mlieka - 2.ročník súťaže v pití mlieka

            Po včerajšom povzbudzovaní súťažiacich, ktorí sa zúčastnili súťaže v rýchlom pití mlieka, sme takmer ohluchli, ale veľmi si to na druhej strane vážime, že sa dokážete perfektne povzbudzovať. 

            Víťazmi sa stali Carmen Ruszóová /4.A/  a Matúš Kostolný /9.A/. Do ďalších ročníkov majú veľmi dobre našlapnuté Sebastián Kaprál /3.B/ a Gabriel Bartoš/7.B/. Blahoželáme a ďakujeme za účasť. 

          • Deň matiek

          • Všetky kvety do rúk mamy skladáme ako drahokamy. Za jej lásku, plnú nehy, za zelené detské brehy. Za jej štedrosť, starosť v hlave, za dni šťastné, za dni hravé, za rozprávky nad kolískou, za to, že vždy stojí blízko. Mamičky naše, prajeme Vám všetko najlepšie ku Dňu matiek. Vaše deti. 

          • Návšteva na MÚ

          • Žiaci 2.D z Dončovej 11.05. 2023 navštívili Mestský úrad. Mali možnosť vidieť obradnú miestnosť - zasadačku mestského zastupiteľstva, kde si trochu zainprovizovali a zahrali sa na rokovanie. Najviac ich zaujali tlačítka súhlasím/nesúhlasím. Stretli sa aj s pánom primátorom Ľ. Kubáňom v jeho pracovni. Zasadli s ním za rokovací stôl a debatovali. Tiež si vyskúšali, ako sa sedí za oválnym stolom v oválnej miestnosti plnej obrazov predchádzajúcich primátorov. Žiaci sa dozvedeli nové informácie o mestskom úrade a o histórii budovy. 

          • Lesná pedagogika

          • Vo štvrtok 11.5. sme v školskom klube na Bystrickej prežili úžasné popoludnie so Sokoliarmi majstra Vagana. Všetko si mohli deti ohmatať, pohladkať, obzrieť z blízka - kôru rôznych druhov  stromov, kožušiny, parožie, Bobrovom opracované drevo. Predstavili nám sokola pestrého, plamienku driemavú, orla.

          • DEŇ ZEME

          • V apríli sme nemohli zabudnúť na Deň Zeme a tento rok boli pre deti pripravené vedomostné aktivity, reálne triedenie odpadu, riešenie zmenšovania uhlíkovej stopy a krátke eko videá s dôležitým posolstvom. 

            Zároveň prebiehal aj minikvíz, do ktorého sa zapojila väčšina tried. Správnych odpovedí bolo neúrekom. 

            Vyhodnotenie: Nela Kellerová  -  4.B absolútny víťaz

                                    7.B najvyšší počet zúčastnených z 1 triedy s najväčším počtom správnych odpovedí

                                    Nikolas Veselovský a Daniel Benek 9.B čestné uznanie

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a ďakujeme za účasť a snahu:).

          • Krajské kolo Hviezdoslavov Kubín v Martine

          • Nový úspech našej školy:

            Debora Palúchová: Čestné uznanie

            Súťaž: Hviezdoslavov Kubín
            Kolo: Domáce kolo


            Naša žiačka Debora Palúchová zo 4.E triedy sa v utorok 2.5. 2023 zúčastnila  Krajského kola Hviezdoslavov Kubín v Martine. Bolo to pre ňu veľmi poučné a odniesla sisi odtiaľ veľmi veľa skúseností. 

            "Bolo pre mňa veľkým potešením  postaviť sa na javisko a ukázať, ako to viem. Určite som mala trému. Ale podarilo sa mi ju prekonať. Som veľmi rada,  že sa mi podarilo získať čestné uznanie. Priala by som si, aby aj ostatné deti mali takúto veľkú príležitosť akú som mala ja." 

          • Trenčín

          • Načo sa učiť z kníh, keď si môžeme zájsť priamo na miesto diania. A tak sme sa v 7.E rozhodli učivo o Matúšovi Čákovi Trenčianskom prebrať priamo na jeho hrade v Trenčíne. Naše poznatky z dejín sme si obohatili ešte aj o informácie z čias, kedy sa Trenčín nazýval Laugaricio a premostili sme na našu exkurziu do rimskeho Carnuntum, ktorú sme absolvovali v októbri. 

            Baví nas dejepis INAK. 

          • Regionálne kolo súťaže Štúrov Zvolen 2023 - Regionálne kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Liana Žilová: 1. miesto

            Súťaž: Regionálne kolo súťaže Štúrov Zvolen 2023
            Kolo: Regionálne kolo

            26. apríla 2023 sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnilo regionálne kolo súťaže v rétorike Štúrov Zvolen, do ktorej sa prihlásilo 22 rétorov z 12 škôl v regióne Liptova z okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok.

            Cieľom súťaže je rozvíjať schopnosť dorozumievať sa prostredníctvom reči, čiže rozvíjať jazykovú komunikáciu, jej kultúrnosť a kultivovanosť, vytvárať priestor na prezentáciu, vzájomnú konfrontáciu a inšpiráciu.

            Región Liptova bude reprezentovať na Celoštátnej súťaži ŠTÚROV ZVOLEN vo Zvolene aj naša Liana Žilová zo 6. E, ktorá sa v silnej konkurencii umiestnila v I. kat. na skvelom 1. mieste.

            Srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov aj v celoštátnom kole súťaže, ktoré sa bude konať v dňoch 5. – 6. júna 2023 v Dome kultúry vo Zvolene.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje