• Šarkaniáda v ŠKD

          • Vo štvrtok 5.10.2023 sme sa rozhodli s deťmi v ŠKD využiť krásne slnečné počasie na vychádzku do prírody spojenú s púšťaním šarkanov. Deti sa poriadne vyšantili a zabavili. Na záver ich čakala sladká odmena.

          • Pasovanie prvákov do ŠKD

          • Deti z 1.D a 1.E sa zúčastnili  pasovania do školského klubu. Deti tancovali, plnili rôzne úlohy a na záver boli aj odmenení. V slávnostnom sľube prisľúbili, že budú dodržiavať všetky pravidlá klubu. Deťom prajeme, aby sa v škole cítili dobre, získavali nové priateľstvá a objavovali nové veci...

          • „BicyBus – bicyklom do školy

          • BicyBus je skupinová jazda detí s doprovodom. Ráno pred začiatkom vyučovania prechádza mestom a deti s rodičmi alebo bez sa môžu ľubovoľne pripojiť a pri škole odpojiť. Chceli by sme vás touto formou poprosiť, hľadáme stále dobrovoľníkov z radov rodičov, ktorí by mohli a mali záujem sprevádzať pelotón cyklistov smerom do školy. V prípade záujmu sa dobrovoľníci môžu hlásiť do piatku 6.10.2023 na https://www.bajkom.sk/inpage/bicybus/.

          • Noc výskumníkov v Žiline

          • V piatok 29.9.2023 sa 7.B pripojila k početnému množstvu mladých ľudí, ktorí sa prišli pozrieť a vyskúšať všetko, čo im prezentujúci ponúkali na výstave Noc výskumníkov. Výstavné stánky zahŕňali rôzne oblasti - prírodovedné, technické, dopravné, pestovateľské, dokonca i filozofické... Žiaci si mohli vyskúšať virtuálnu realitu, zapojiť sa do kvízov, pozorovať, ale aj vyskúšať pokusy... Atmosféra celej exkurzie sa niesla v priateľskom a príjemnom duchu.

          • ŠKD šarkaniáda

          • ​​​

            V stredu, 26.9. sme 1. a 2. oddelenie prevetrali šarkanov takmer v bezvetrí. Deti boli šikovné,behali a šarkany lietali. Popoludnie sa vydarilo,radosť zo spoločnej aktivity vidieť na fotkách a videách.

          • Bylinková zóna

          • Kde bolo, tam bolo – alebo ako sa z rozprávky skutočnosť stala...

            Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna vééééľmi bohatá nadácia Orange. Rozhodla sa, že svoje zlaté dukáty rozdelí svojim občanom. Ale nebolo to také jednoduché! Vyhlásila súťaž v skrášľovaní školských záhrad. Pani učiteľky z celého kráľovstva začali premýšľať, čím by nadáciu zaujali.

            Rozmýšľali, kreslili, písali, ba aj s centimetrami počítali... Svoj nápad nadácii poslali a netrpezlivo na jej rozhodnutie čakali. Nadácia prísnym okom prezerala nápady z celého kráľovstva. Napokon rozhodla: „Bylinková záhrada na Bystrickej ceste 14 v Ružomberku si zaslúži moju podporu!“

            Leteckou poštou poslala dukáty. Šikovné ruky pani učiteliek, dvoch princov Martinov a kráľa Ivana dokázali, že v našom kráľovstve je veľa pracovitých rúk. A tak, v dnešný deň, môžeme k našim bylinkám privoňať, niečo z nich ochutnať, ale sa aj o nich niečo zaujímavé dozvedieť.

             

            Bylinkovo-relaxačná a edukačná zóna sa mohla stať skutočnosťou vďaka zamestnaneckému fondu nadácie Orange. Školu oslovil jej zamestnanec a zároveň rodič pán Štefan Kubek. Ponúkol získať finančné prostriedky takýmto spôsobom. Projekt bol vybratý ako jeden z najlepších na Slovensku. Nápad, vypracovanie a realizácia projektu sú dielom pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy, za čo im patrí veľká vďaka.

            Vedenie ZŠ

          • Deň čokolády na Bystrickej

          • Začiatok školského roka sme si osladili Dňom čokolády a akciou Prines a podeľ sa! V triedach prebiehala ochutnávka rôznych druhov čokolád, v školskom rozhlase sme sa dozvedeli ako a kde bola objavená čokoláda. Dokonca už vieme, že pokiaľ by sme chceli bývať v čokoládovom dome, musíme sa presťahovať do Brazílie. 

            Deti z 1.stupňa si spestrili paravany vlastnými vymyslenými návrhmi čokoládiek a členovia ŽŠR vybrali ako najzaujímavejší z návrhov obalov žiakov 2.stupňa, obal z 8.B /Porochnavá K., Moravčík S., Baník T./ - sladká odmena ich neminie! 

          • Popradské pleso 

          • Žiaci 3.D triedy boli v rámci zážitkového vyučovania z Vlastivedy, Pohoria na Slovensku, 13.09.2023 na turistickej vychádzke na Popradskom plese. Pred stúpaním sme si povedali, ako sa správame v TANAP. Vybrali sme sa cez les po červenej značke zo Štrbského Plesa. Počasie nám doprialo nádherné výhľady. Videli sme množstvo rastlín, poznávali stromy a jednotlivé pásma v pohorí Tatier. Už vieme, že jazero v Tatrách sa volá pleso. V horskom hoteli na Popradskom plese sme sa občerstvili a oddýchnutí kráčali späť na Štrbské Pleso, Štrbu a následne rýchlikom do Ružomberka.

          • Múzeum výroby papiera LUDROVÁ

          • "Ak ešte niekto z vás neskúšal vyrobiť si vlastnoručne papier, odporúčame navštíviť Múzeum výroby papiera v Ludrovej. Žiaci 4. D a 4. E tam boli vo štvrtok 14. 9. 2023. 

            Najprv sme si pozreli kreslený dokument, z ktorého sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií - na čo všetko ľudia v minulosti písali,  kde a ako začali s výrobou papyrusu, pergamenu a papiera. Potom sme sa presunuli do dielne, kde sme pod odborným dohľadom pána lektora vyrobili niekoľko hárkov papiera. To bol najlepší zážitok!

            Vedomosti a zručnosti, ktoré sme tam získali, určite neupadnú do zabudnutia"

          • OZNAM

          • Žiadame rodičov detí, ktorí majú záujem o dotáciu na učebné pomôcky v ZŠ a MŠ (predškoláci) v prvom polroku šk. roka 2023/2024, aby si do 7.9.2023 obnovili na Úrade práce potvrdenie o poberaní hmotnej núdze alebo životného minima. S potvrdením je potrebné dostaviť sa na Mestský úrad v Ružomberku, oddelenie školstva, športu a mládeže - č. dverí 17.

            Rodičia, ktorí si túto povinnosť už splnili pri obnove dotácii na stravu, nemusia žiadať o učebné pomôcky.

          • Otvorenie školského roka

          • Vážení rodičia, vážení žiaci,

            slávnostné otvorenie školského roka bude:

            1. na pracovisku Bystrická cesta 14 - dňa 4.9.2023 o 8:00 hod.

            2. na elokovanom pracovisku Dončova 4 - dňa 4.9.2023 o 9:00 hod.

             

            TEŠÍME SA NA VÁS!

          • Úradné hodiny

          • Počas letných prázdnin v mesiaci júl 2023 a august 2023 sú určené úradné hodiny sekretariátu školy: od 8:00 hod. do 11:30 hod. v týchto dňoch:

            Obe pracoviská: pracovisko Bystrická cesta 14, pracovisko Dončova 4:

            03.07.2023 (pondelok)
            04.07.2023 (utorok)
            20.07.2023 (štvrtok)
            21.07.2023 (piatok)
            24.07.2023 (pondelok)
            25.07.2023 (utorok)

            02.08.2023 (utorok)
            07.08.2023 (pondelok)
            21.08.2023 (pondelok)
            28.08.2023 (pondelok)

            tel. kontakt: 

            +421 918 782 423 - Bystrická cesta 14

            +421 915 498 621 - Dončova 4

            E-mail:

            kenderova@zsbystricka.sk - Bystrická cesta 14

            kasanicka@zsbystricka.sk - Dončova 4

          • Výrobňa syrov

          • Žiaci 2.D boli vo štvrtok 29.06.2023 na exkurzii vo výrobni syrov v Stankovanoch. V úvode sme ochutnali výrobky z ovčieho, kravského a kozieho mlieka. Najviac sme si pochutnali na jogurtovom mlieku, syroch, korbáčikoch a ovocných jogurtom. Potom nasledoval vstup priamo do výroby. Za prísnych hygienických opatreniach sme videli, ako sa spracúva mlieko, syr - chladiace boxy, stroje na výrobu syrových guličiek, nití,  korbáčikov, oštiepkov až po samotné balenie a etiketovanie. Bol to super zážitok. 

          • Archeoskanzen Havránok

          • Dňa 27.6. žiaci z 5.D a 5.E triedy navštívili unikátne archeologické múzeum v prirode - Archeoskanzen Havránok, kde sa dozvedeli veľa zaujímavosti zo života Keltov. Žiaci mohli obdivovať zrekonštruované objekty a repliky z mladšej doby železnej - letenskej ako napríklad sídelný dvorec s hrnčiarskou dielňou, hospodárskymi objektmi, studňou, ďalej svätyňu s obetnou jamou , opevnenie s vstupnými bránami. Tiež mohli vidieť stredoveký hrádok s opevnením a cisternu. Žiaci ešte mali príležitosť pozrieť si expozíciu predmetov z keramiky, repliky šperkov a rôznych predmetov zo železa a bronzu. Na výlete získali žiaci množstvo nových poznatkov a prehĺbili sivedomosti. Zážitok z miesta, kde sa nám prihovára história umocnil nádherný výhľad na Liptovskú Maru a krásne okolie. Tešíme sa na ďalšie spoločné výlety plné zážitkov.

          • Múzeum oravskej dediny - Zuberec - Brestová

          • V stredu 14.6. žiaci 5.E, 6.D a 8.E triedy navštívili Zuberec a zároveň absolvovali zážitkový program s názvom Zahrajme sa ako kedysi. Celé podujatie bolo zamerané na spoznávanie života na tradičnej dedine. Žiaci sa prostredníctvom animátorov dozvedeli o vyučovaní v minulosti, o spôsobe bývania, o výrobe plátna a súkna, o mletí obilia a o všeličom ďalšom z dedinského života. Vo viacerých tvorivých dielňach si vyskúšali staré remeslá ako napr. rezbárstvo, výrobu sviečok z včelieho plástu a iné. Všetkým sa výlet veľmi páčil a odniesli si nielen pekné zážitky, ale aj nové poznatky a zručnosti.

          • Záver školského roka pre 1. a 3.D

          • Posledný týždeň v tomto školskom roku  triedy 1.D a 3.D  predviedli svojim rodičom  program a prezentáciu ročníkových prác. Spoločne strávili príjemné popoludnie.

          • Školský výlet

          • V stredu 14.6. sa žiaci 7.D triedy zúčastnili školského výletu na hrade Strečno. Cestou na hrad využili aj kompu – aj keď jazda trvala len pár minút, bol to veľký zážitok. Vyhliadka z hlavnej veže  ponúkla nádherný panoramatický pohľad na okolie. Pod hradom žiaci navštívili stredovekú dedinu, kde si pozreli domy, útulňu pre pútnikov, funkčnú zvonicu a studňu. Výlet bol super! 

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje