• Za zeleňou na bicykli

          • Je tu jar. Čas vytiahnuť bicykle. Jar sa nespája len so outdoorovými športovými aktivitami ale aj s každoročným "veľkým upratovaním" ale aj s novým životom a rozkvitnutou prírodou. Spoločne s Nadáciou Tipsport sme pre Vás pripravili event Za zeleňou na bicykli.

            Spoločne vysadíme na doskočisku na Kalvárii a pri Cyklopoint v Čutkovskej doline 12 stromov lipy malolistej a asi 30 kríkov malín a černíc, aby sme si spoločne spríjemnili vaše obľúbené miesta na oddych a piknik. Popritom vyčistíme Rozprávkový trail okolo Sidorova od odpadkov a vyfúkame popadané lístie a ihličie a vyzbierame popadané konáre. Tiež urobíme finálne úpravy na novom Hrabovskom traily. Vidíte, že práce je dosť. Všetci sa radi vozíme po pekne upravených trailoch či piknikujeme v príjemnom prostredí preto budeme radi keď sa nás nazbiera čo najviac a spoločne priložíme ruku k dielu. Okrem práce sa aj zabavíme, prevezieme na bicykloch a spoločne opečieme špekáčiky na otvorenom ohni. Krásna sobota pred nami.

            Vezmi rodinu, priateľov, sadnite na bicykle a príďte pomôcť zveladiť naše krásne okolie Ružomberka.

            Stretneme sa 8. apríla o 8:30 na parkovisku v Hrabove.

            Tešíme sa na Vás.

          • Hviezdoslavov Kubín - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Jakub Pečko: 3. miesto

            Súťaž: Hviezdoslavov Kubín
            Kolo: Okresné kolo

            29.3.2023 sa uskutočnilo okresné kolo 69. ročníka postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V tento deň súťažili žiaci 1. a 2. kategórie v priestoroch Katolíckej univerzity a našu školu na Bystrickej ceste reprezentovali Eliška Machová z 3.B, Jakub Pečko zo 4.A a Timea Klačková zo 6.A triedy. Všetci traja nás veľmi pekne reprezentovali a Jakubko Pečko dokonca veľmi úspešne, lebo sa umiestnil na 3. mieste v prednese poézie v 1.kategórii. Gratulujeme Jakub.

          • Liptovské múzeum

          • Od pondelka 27.3.  do stredy 29.3.2023 sa v Liptovskom múzeu v Ružomberku žiaci z 3.D a 4.D na Dončovej zúčastnili na  vzdelávacom programe VEĽKÁ NOC PRÍDE. Po teoretickej časti, kde sa porozprávali o veľkonočných ľudových zvykoch, si žiaci voskom zdobili vajíčka. Práca to nebola ľahká, ale výsledok stál za to. 

          • Bábkové divadlo v Žiline

          • V stredu 29.3.2023 žiaci 1.D a 1.E triedy navštívili Bábkové divadlo v Žiline. Zoznámili sa so zvedavým sloníkom Bimbom, dlhonohým pštrosom, či s múdrou korytnačkou. Prezreli si pekné historické centrum v Žiline a previezli sa vlakom, čo bolo pre mnohých veľkým zážitkom.   

          • ŠTÚROV ZVOLEN

          • Dňa 28.3.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Táto súťaž je venovaná významnej osobnosti našich dejín - Ľudovítovi Štúrovi. Súťažiaci boli rozdelení do 2 kategórií. Mladší žiaci (4. - 6.roč.) mali za úlohu po 15-minútovej príprave zreprodukovať a dotvoriť vyžrebovaný text. Starší žiaci (7. - 9.roč.) to mali zložitejšie. Doma si pripravili úvahu na ľubovoľnú tému, ktorú potom predniesli pred porotou. V druhej časti si vyžrebovali jednu zo 46 tém a po 15-minútovej príprave znovu prednášali svoje úvahy. Nakoniec porota určila nasledovné poradie:

            I.kategória:

            1.miesto - Liana Žilová 

             2.miesto - Benjamin J. Koscis 

             3.miesto - Lilien Boco

            II.kategória:

            1.miesto - Veronika Trnovcová

            2.miesto - Alica Vrtichová

            3.miesto - Tobiáš Funiak

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole.

          • ČO VIEŠ O HVIEZDACH

          • Každoročne s nástupom jari prichádza aj vedomostná súťaž: “ ČO VIEŠ O HVIEZDACH“ .  Krajská hvezdáreň v Žiline spolu s Centrom voľného času Elán v Ružomberku ju organizujú na našej škole už niekoľko rokov. Tak to bolo aj 29.3.2023.  V tejto tajuplnej, čarokrásnej a pútavej problematike si zmerali svoje "sily"  žiaci  z celého okresu Ružomberok. Medzi nimi boli aj žiaci z 8.a 9. ročníka našej školy: Š.Vozník, S.Konderík, T.Pánči, M.Šindléry,  R.Marton, T.Cecko, N.Vrbenský, T.Hlavčo.

             Súťaž je určená pre jednotlivcov, všetkých záujemcov o astronómiu. Obsahovú náplň tvoria otázky z nasledujúcich okruhov: všeobecná astronómia, astrofyzika, história astronómie, slnečná sústava, astronomické prístroje, využitie kozmonautických prostriedkov v astronómii.

            Priebeh súťaže okresného kola pozostáva z troch nezávislých častí: 1.Riešenie písomných úloh , 2.Riešenie „slepej“ hviezdnej mapy, 3. Ústne kolo.

             

            Súťažiacim prajeme, aby si pozitívny vzťah k astronómii udržali čo najdlhšie. 

          • Úspech našej žiačky

          • Patrícia Buková, žiačka 2.B triedy ZŠ Bystrická cesta sa zúčastnila výtvarnej súťaže s názvom „Buď zmenou“ pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorú organizovala Vodárenská spoločnosť Ružomberok, a.s. v spolupráci s MONDI SCP a.s.  a Slovenským vodohospodárskym podnikom, š.p. Svojím výtvarným dielom navrhla deťom, ako podniknúť kroky k zmene spôsobu hospodárenia s vodou. Týmto dielom získala 2.miesto v 1.kategórii, za čo jej srdečne gratulujeme.  

          • Enviroprojekt Ruženka

          • V piatok 23.3.2023 štvrtáci na Dončovej absolvovali teoretickú prednášku na tému Voda. Zopakovali si kolobeh vody v prírode, hovorili o ochrane podzemných a  povrchových vôd, pripomenuli si bohatstvo Slovenska- minerálne vody, ich význam, kúpeľné obce v okolí Ružomberka. Prostrednictvom fotografií si spomenuli na návštevu ČOV v Liptovskom Mikuláši v 3.ročníku a jej úlohu pri čistení vody. Záver prednášky sa niesol v bádateľskom duchu prostredníctvom praktických pokusov zameraných na  čistenie vody. 

          • Kreatívne dokreslené

          • Žiaci 4.D triedy na Dončovej sa aktívne zapájajú do rôznych súťaží. Vo výtvarnej súťaží Kreatívne dokreslené boli ocenené práce Petry Tomaškovej a Adama Záhoru. Žiaci sa zapojili aj do vlastivednej sútaže vydavateľstva AITEC určenej pre žiakov 4.ročníkov ZŠ a v 2.súťažnom kole bola ich snaha tiež ocenená. (https://sutaze.aitec.sk/spoznavame-slovensko/vitazi/

          • Deň otvorených dverí na Bystrickej

          • Deň otvorených dverí sa konal v stredu 22. marca v ZŠ Bystrická cesta. Počas popoludnia navštívili a pozreli si priestory školy  potenciálni žiaci – budúci prváčikovia. Prišli  v sprievode rodičov, niektorí si vzali aj súrodencov, ktorí sú dnes našimi žiakmi.  Učitelia  terajším predškolákom pripravili prehliadku školy a zároveň hravým spôsobom otestovali ich vedomosti, zručnosti či postreh, ktoré budú pri nástupe do školy potrebovať. Deti sa zapojili do jednoduchých úloh. Na úvod sa podpísali  paličkovým písmom na „prezenčnú listinu“, hádali písmenká,  základné anglické slovíčka, vyskúšali si prácu s interaktívnou tabuľou. Za správnu odpoveď dostali pochvalu. Zaujalo ich prostredie školskej knižnice i školského klubu detí, kde si mohli vyrobiť  malý drobný predmet. Páčila sa im aj počítačová učebňa a vyfarbovanie obrázkov na počítači . Najmä chlapci si obzerali školskú dielňu, ktorá ukrýva rôzne nástroje a pomôcky na majstrovanie. Navštíviť mohli aj telocvičňu a zapojiť sa do pohybovej hry. Po prehliadke školy dostali budúci školáci pamätný list a upomienkový predmet. Zápis prvákov sa v našej škole uskutoční 4. apríla. Tešíme sa na našich budúcich žiakov.

          • Čítanie s Bardom

          • Vo štvrtok 23.3.2023 sa žiaci 3.E vybrali na zaujímavú hodinu Čítania do našej Mestskej knižnice v Ružomberku. Prvá časť bola taká, ako vždy - výmena knižiek podľa záujmu detí. No potom sa začalo niečo nezvyčajné - medzi deti prišiel 12 ročný psík BARD, ktorý bol vynikajúci poslucháč i kamarát všetkých. Najskôr si vypočul ďalší zaujímavý príbeh o Psíčkovi a mačičke a potom teta Majka porozprávala jeho smutno-veselý príbeh o tom, ako sa pôvodný majiteľ o neho vôbec nestaral a ako sa dostal z Oravy až k nám na Liptov do jej rodiny. Deti sa dozvedeli veľa zaujímavého o starostlivosti o domáce zvieratká, o zodpovednosti k nim a tom veľkom záväzku a rozhodnutí POSTARAŤ SA O NIEKOHO 

          • Deň vody na Bystrickej

          • Význam vody a jej šetrenie sme si pripomenuli v utorok 21.3. Deti sa vyobliekali do modra a navštívili Vodný bar, kde si pochutili na vzorkách rôznych minerálnych vôd a poctivo zaplatili „kvapkou vody“. U druhákov jednoznačne vyhrala Gemerka😊.

            1.stupeň usilovne pracoval na svojich mimoriadne inšpiratívnych projektoch, ktoré boli na konci odmenené medailami. Blahoželáme!

            1.miesto 3.A

            2.miesto 1.A

            3.miesto 2.B

            Výborná atmosféra pokračovala aj počas veľkej prestávky vo Vodnom bare na 2.stupni.

            Ďakujem všetkým, ktorí pomáhali, zúčastnili sa a pripravili jeden vydarený deň.

          • SÚŤAŽ REGIOCHEM

          • Spoločnosť Mondi SCP už po štvrtýkrát organizuje regionálnu chemickú súťaž Regiochem. Výzvy sme sa nezľakli a ukázali sme, že aj my vieme pracovať v laboratóriu a pripraviť najrôznejšie zlúčeniny. Žiačky 8. ročníka sa v I. kole popasovali s oxidáciou a redukciou medi, čím splnili súťažné podmienky a postúpili do II. kola. Dievčatám prajeme veľa šťastia, pevných nervov a chemického ducha pri riešení ďalších nevšedných úloh. Ďakujeme aj inšpiratívnej, inovatívnej a zanietenej pani učiteľke Kovalčíkovej.

          • Expert Geniality Show

          • V tomto školskom roku sa do 16. ročníka súťaže Expert Geniality Show zapojilo 72 žiakov našej školy. Zmerali si vedomosti v rôznych témach: Ako funguje svet, Do you speak English, Tajomstvá prírody, Góly body, sekundy....16 žiaci  získali titul  TOP EXPERT - umiestnili sa v prvej štvrtine najúspešnejších žiakov z celého Slovenska. Najlepšie výsledky a vecné ceny ( hry, tričko) získali Michal Lazík (9. E), Karolína Calíková (7. E), Edis Timur Tikveš (7.E) a Michal Kľuska ( 6. E). Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia v ďalších súťažiach. 

          • Tretiaci na hodine Prírodo/VEDY II.

          • V pondelok bola v našej škole ďalšia zaujímavá beseda, tentokrát o rybách a ich živote v našich potokoch, riekach, jazerách a priehradách.

            Žiaci 3.D a 3.E sa dozvedeli kopec zaujímavostí o ich živote, rekordoch, či migrácii. 

            Dozvedeli sa napríklad, že najmenší stavovec na svete je rybka, ktorá meria  len 8 milimetrov, Úhor dokáže  dýchať aj kožou na suchu, že Plachetník je najrýchlejšia ryba na svete, pláva rýchlosťou 112km/hod a mnoho iného...

          • Čitateľská výzva

          • Počas februára sa konala na 2.stupni Čitateľská výzva - úlohou bolo napísať na každé písmeno z abecedy názvy kníh,ktoré deti už prečítali. Najusilovnejší čitatelia sa našli v 6.A - dokázali nájsť medzi svojimi prečítanými knihami až 210 titulov!!! Zapojili sa takmer všetky ročníky, ale náskok sa nepodarilo dobehnúť ani 8.A a 8.B, ale patrí im uznanie za snahu. Ako odmenu 6.A získala encyklopédiu, ktorú určite využije pri tvorbe projektov alebo hľadaní informácií. Srdečne im blahoželáme!

          • No backpack day

          • 17.3.2023 v piatok sme u nás v škole na Dončovej mali NO BACKPACK DAY. Deti sa predviedli vtipnými kúskami a niet pochýb, že si túto akciu patrične užili. V škole vládla dobrá nálada a chobami sa niesol nielen detský smiech. Veď posúďte sami 

          • Deň otvorených dverí pre budúcich školákov na Dončovej 

          • Vo štvrtok 9.3. a 16.3.2023 bolo v našej škole veselo. Našich školákov prišli navštíviť predškoláci so svojimi rodičmi z celého mesta i širokého okolia Ružomberka. Mali možnosť vidieť, ako to u nás v škole chodí, spoločne sa zabavili a možno i niečo nové dozvedeli. 

            Už teraz sa na nich tešíme 4. 4. 2023 na zápise do 1. ročníka.

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín – prvý stupeň

          • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa uskutočnilo 14.marca v ZŠ Bystrická. Zúčastnilo sa ho 17 žiakov prvého stupňa. Išlo o najlepších recitátorov a recitátorky, ktoré vybrali pani učiteľky v triednych kolách. Dvanásti súťažili v poézii, piati si vybrali prózu. Trojčlenná porota mala ťažkú úlohu, veď všetci účastníci sa snažili predniesť vybrané dielo čo najlepšie.

            1. Kategória - poézia:
            1 .miesto: Jakub Pečko zo 4.A
            2. miesto: Amália Kocsisová z 3.B
            3. miesto: Brian Gardáš z 2.B

            1. Kategória - próza:
            1.miesto: Eliška Machová z 3.B
            2. Miesto: Ella Švárna z 3.B
            3.miesto: Veronika Jakubjaková zo 4.A
            Cena poroty: Richard Rojík z 2.A


            Prví traja v každej kategórii dostali diplomy, knižky a perá. Postupujú do okresného kola súťaže.

          • Marec - mesiac knihy v ŠKD

          • V školskom klube sme sa zaoberali tým ako vzniká kniha. Deti sa stali spisovateľmi, ilustrátormi, kníhviazačmi. Vyrobili si veselú záložku a čítali nahlas svoje dielka.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje