• Exkurzia v Martine

          • Dňa 16. 5. 2024 sa žiaci 8. D a 8. E triedy zúčastnili na exkurzii v Martine. Konkrétne v Literárnom múzeu, ktoré sídli v historickej budove Matice slovenskej. Žiaci mali možnosť spoznať miesta a osobnosti, ktoré súvisia s našimi národnými dejinami a našou štátnosťou. Zaujímavým spôsobom spoznali našich velikánov akými boli Anton Bernolák, Juraj Fándly, Ján Hollý, Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Michal Miloslav Hodža a ďalší. Navštívili sme aj Národný cintorín, kde sme venovali tichú spomienku vďačnosti našim národovcom.

          • Papiernička

          • Na exkurzii v Mondi SCP žiaci 3.D  videli ako sa vyrába papier pomocou moderných strojov. Dnes 30.05.2024 to mohli porovnať s ručnou výrobou papiera v Múzeu v Ludrovej, kde sa dozvedeli veľa o histórii výroby. Nielen videli ako sa papier vyrábal kedysi, ale si ho aj vlastnoručne vyrobili. Najzaujímavejšia bola informácia, že v múzeu vyrábajú papier aj zo žihľavy, kávy, či slonieho trusu. Spolupracujú so ZOO Bojnice. S množstvom nových informácií, ktoré žiaci získali sme sa mohli spokojne vrátiť do školy. Cestou späť sme doplnili pitný režim v neďalekom medokýši. 

          • Rázusovie Vrbica

          • Nový úspech našej školy:

            Súťaž: Rázusovie Vrbica

            Dňa 24. mája 2024 sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnil už 28. ročník súťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy Rázusovie Vrbica, ktorá prispieva k popularizácii literárnej tvorby liptovských autorov. Naša škola mala zastúpenie v II. a III. kategórii. Umiestnili sa nasledovne:

            II.kategória: poézia - Katarína Siakeľová 3.A - Pozoruhodný prednes
            III.kategória: poézia- Jakub Pečko 5.B - Vynikajúci prednes
            III.kategória: próza - Debora Palúchová 5.E - Vynikajúci prednes

            K úspešnej reprezentácii im srdečne bkahoželáme.

             

          •  Exkurzia v Strednej zdravotníckej škole Márie Terézie Schererovej

          • V apríli sa žiaci 8. E a 8.D triedy zúčastnili exkurzie na Strednej zdravotníckej škole Márie Terézie Schererovej. Navštívili Virtuálnu Anatomickú Učebňu (VAU).  Vďaka 3 D technológiám tak vymenili obrázky ľudského tela v učebniciach za virtuálnu pitevňu. Vo  virtuálnej realite získali oveľa jasnejšiu predstavu o umiestnení jednotlivých orgánov v tele a vybrané orgány mohli interaktívne otáčať, nakláňať, zväčšovať či oddeľovať tak, akoby mali reálne sústavy ľudského tela v ruke pred sebou. Žiaci odchádzali z vyučovacej hodiny nadšení a s pozitívnymi pocitmi.

          • Básničkovo - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Alexander Bakura: 3. miesto (II. kategória)
            Matúš Lišiak: Cena poroty (II. kategória)
            Diana Brtáňová: Ocenenie
            Karolína Calíková: Ocenenie

            Súťaž: Básničkovo
            Kolo: Okresné kolo

            Súťaž Básničkovo alebo... trochu poézie opäť s úspechom

            Aj tento školský rok sa naša škola zapojila už do 9. ročníka okresnej súťaže v tvorbe básní s názvom "Básničkovo alebo... trochu poézie" a nezostali sme bez úspechu. Do súťaže sa zapojilo 12 základných škôl okresu Ružomberok a celkovo bolo hodnotených 94 básní. Svojou tvorbou porotu oslovil aj Alexander Bakura zo 7. E, ktorý sa v II. kategórii umiestnil na krásnom 3. mieste. Cenu poroty získal v II. kategórii aj Matúš Lišiak zo 7. E a v III. kategórii boli ocenené Diana Brtáňová a Karolína Calíková z 8. E.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších tvorivých úspechov!

          • Súťaž Básničkovo alebo... trochu poézie opäť s úspechom

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila už do 9. ročníka okresnej súťaže v tvorbe básní s názvom "Básničkovo alebo... trochu poézie" a nezostali sme bez úspechu. Do súťaže sa zapojilo 12 základných škôl okresu Ružomberok a celkovo bolo hodnotených 94 básní. Svojou tvorbou porotu oslovil aj Alexander Bakura zo 7. E, ktorý sa v II. kategórii umiestnil na krásnom 3. mieste. Cenu poroty získal v II. kategórii aj Matúš Lišiak zo 7. E a v III. kategórii boli ocenené Diana Brtáňová a Karolína Calíková z 8. E.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších tvorivých úspechov!

          • Zelené vzdelávanie 

          • Vďaka PROJEKTU RUŽENKA, ktorý organizuje OZ Zelené vzdelávanie v našej škole, sme sa so žiakmi 4.D a 4.E dozvedeli, ako môžeme všetci prispieť k zachovaniu nášho životného prostredia. Najskôr sme absolvovali prednášky s odborníkmi na tému odpadov a vody. Počas exkurzie sme si overili, ako sa spracúva bioodpad z Ružomberka na kompost. Ten potom slúži ako zdroj živín pre rastliny, ktoré pestujeme.  Navštívili sme tiež vyvieračku vody v jaskyni v Demänovskej doline,  ktorá zásobuje vodou mesto Liptovský Mikuláš. S baterkami a čelovkami na hlavách sme sa cítili ako ozajstní jaskyniari. Následne nám zamestnanci Liptovskej vodárenskej spoločnosti sprístupnili aj úpravňu tejto vody na pitnú. Vedeli ste, že voda sa prefiltruje cez tony piesku v obrovských nádržiach, kým sa dostane do vodovodu? Z exkurzie sme odchádzali plní dojmov a nových informácií. Už teraz sa tešíme na ďalšiu s témou ochrany prírody

          • "NÁVŠTEVA V MÚZEU

          • Žiaci 4.D navštívili 23. 5. 2024 Liptovské múzeum v Ružomberku v rámci programu PAPIER, KNIHY A DOBRODRUŽSTVO. V praktickej tvorivej dielni si žiaci vypočuli odborný výklad o histórii a ručnej výrobe papiera a niektorí si aj  vyskúšali vyrobiť papier pôvodnými metódami. Potom nasledovala prehliadka vybraných starých tlačí zo zbierok múzea, doplnená o prednášku a predstavenie vystavených kníh a ich autorov či ilustrátorov. Na záver si deti vyfarbili vlastný leták, venovaný danej tematike. Z múzea odchádzali zas o niečo múdrejší a skúsenejší :-) "

          • Deň mlieka v ŠKD

          • 21.5. sme si pripomenuli Deň mlieka aj v školskom klube a to prípravou obľúbenej maškrty- palaciniek s tvarohom, nutelou alebo džemom. Porozprávali sme si o dôležitosti mlieka pre náš organizmus a aké druhy mlieka poznáme - živočíšne mlieko,ale aj rastlinné ( mandľové, sójové, makové,kokosové).

          • Pomáhaj a chráň 

          • Na hodinách Vlastivedy sa žiaci v treťom ročníku učili o práci policajtov, a preto v utorok 21.05.2024 navštívili Okresné riaditeľstvo PZ v Ružomberku. Žiaci boli v skúšobnej miestnosti, kde sa vykonáva testovanie budúcich vodičov. Tiež nahliadli do priestorov, v ktorých sa vybavujú občianske, vodičské a zbrojné preukazy, cestovné doklady či evidencia vozidiel. Veľkým prekvapením bolo vidieť policajného psovoda a jeho super vycvičeného psa, ktorý vyhľadáva výbušniny. Svojho pána poslúchal "naslovo". Keďže si ho žiaci mohli aj pohladkať, odchádzali spokojní späť do školy. Teší nás, že sme mali umožnené vidieť, čo je v budove OR PZ.

          • Vyhodnotenie súťaže „Recykluj – Zachrániš strom“

          • Veľká vďaka patrí jednotlivcom i celým triedam, ktoré sa zapojili do zberu papiera. Spoločne sa nám podarilo nazbierať takmer 5 ton, konkrétne 4788 kg zberového papiera. Čo myslíte, koľko stromov sa nám podarilo zachrániť touto aktivitou? Počítajte so mnou... Ak 1 tona zberového papiera zachráni 17 stromov, tak 5 ton zachráni ...85 stromov. A nielen to, 5 ton papiera ušetrí 160 000 litrov vody aj veľké množstvo energie.
            3. miesto – 2.A – 688 kg
            2. miesto – 3.A – 779 kg
            1. miesto – 4.B – 1010 kg
            Všetky tri triedy získali sladkú odmenu v podobe torty. To však nie je všetko. Odmenu získali aj jednotlivci, ktorí priniesli najviac papiera. Sú to Rebeka Hajtmanská zo 4.A (252 kg papiera), Filip Čintalan z 1.A (243 kg papiera) a Eva Olejníková z 8.A (202 kg papiera).


            Výhercom srdečne gratulujeme.

          • Rodinný pojazd

          • V sobotu 25.5.2024 organizuje RUZOMBEROK.BIKE posledné soboty príjemnú rodinnú akciu Rodinný pojazd, o ktorej som Vás informoval aj pri osobnom stretnutí a doručení plagátu o podujatí.

            Viac o podujatí nájdete aj na: https://ruzomberok.bike/rodinny-pojazd/

            Tešíme sa na účasť Vašich žiakov s rodinami :-)

          • Exkurzia v televízii Markíza v Bratislave

          • V utorok 21. mája 2024 sa žiaci 4. - 9. ročníka zúčastnili exkurzie v televízii Markíza, ktorú sme obohatili prehliadkou Sadu Janka Kráľa. Mohli sme si vyskúšať prácu moderátorov priamo v televíznom štúdiu a oboznámili sme sa so zákulisím výroby televíznych novín. Bonusovým zážitkom bolo stretnutie s hercom Vladimírom Kobielskym, ktorý bol veľmi bezprostredný, potešil sa nášmu záujmu a ochotne sa s nami odfotil. Vrátili sme sa plní nových dojmov a tešíme sa na ďalšie zážitky. 

          • Prezentácia ročníkových prác

          • V pondelok sa začala v triedach 1.E - 9.E. Táto je rozdelená do troch sekcií: 

            a) rodičovská 

            b) MIX pred spolužiakmi

            c) prezentácia pred pani riaditeľkou a vedením školy 

            Nie je to jednoduché, no deti sa veľmi dobre pripravili a aj odprezentovali množstvo nových vedomostí, ktoré boli určite prínosom

          • Biologická olympiáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            David Olos: 1. miesto

            Súťaž: Biologická olympiáda
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 25. apríla 2024 sa v CVČ uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády – kategória D (žiaci 6. a 7. ročníka). Súťaž sa člení na teoreticko-praktickú časť a projektovú časť. Obe časti sú hodnotené samostatne. V projektovej časti našu školu reprezentoval David Olos (6.E), ktorý sa so svojim projektom Invázne živočíchy umiestnil na 1 mieste.

            Blahoželáme!

          • Návšteva Červeného kríža

          • V piatok 17.5.2024 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili prednášky prvá pomoc, ktorú viedli dvaja dobrovoľníci spolku Červeného kríža.Na začiatku nás oboznámili s ich náplňou práce. Na praktických veciach a pomôckach nám ukázali jednotlivé základy poskytovania prvej pomoci. Ako postupovať pri kardiopulmonálnej resuscitácií, čo urobiť pri dusení sa, epileptickom záchvate, uštipnutí.Na záver si mohli vyskúšať poskytnutie prvej pomoci aj žiaci, ktorí ukázali, že v prípade potreby sú schopní poskytnúť a pomôcť práve v takýchto situáciách.

          • Pytagoriáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Matúš Lišiak: 1. miesto
            Zina Matejová: 2. miesto
            Filip Ondrejka: 5. miesto
            Ema Bobeková: 6. miesto
            Maxim Urban: 11. miesto

            Súťaž: Pytagoriáda
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 10. apríla sa konalo okresné kolo Pytagoriády. Dosiahli sme vynikajúce výsledky: Matúš Lišiak (7.E) sa umiestnil na prvom mieste, Zina Matejová (8.E) sa umiestnila na druhom mieste. Medzi úspešnými riešiteľmi je aj Filip Ondrejka (8.A), ktorý skončil na piatom mieste, Ema Bobeková (6.A) na šiestom a Maxim Urban (5.E) na jedenástom mieste. Gratulujeme!

          • Tanec s Elánom

          • Dńa 17.5.2024 sa zúčastnili žiaci z tanečného krúžku DONČIATKA 6. ročníka nesúťažnej tanečnej prehliadky pre CVČ a ZŠ z celého okresu. Žiaci sa predstavili choreografiami: Do školy, Brannej den, Futbol a Tarzan, za ktoré dostali od publika veľký potlesk a od organizátorov zlatý pohár a diplom 

          • Vodná elektráreň v Ľubochni

          • Žiaci 3.D boli 17.05.2024 na exkurzii v historickej elektrárni v Ľubochni. Dozvedeli sa, že aj po sto rokoch pracuje s malými úpravami s pôvodným vybavením. Elektráreň pozostáva z turbínovej haly, rozdeľovne vody a prítokového kanálu. Sú tu aj dve Francisove turbíny, ktoré obdivoval aj tvorca moderných turbín. V minulosti elektráreň slúžila na pohon elektrických lokomotív lesnej železnice,  ktorá viedla Ľubochnianskou dolinou. Bola prvou elektrifikovanou železnicou tohto typu v strednej Európe. 

          • Spájame sa pre rozvoj Dolného Liptova - Regionálne kolo

          • Súťaž: Spájame sa pre rozvoj Dolného Liptova.

            My sme malí remeselníci, pracujeme vo dne v noci... Doslova žatva úspechov sa podarila našim výtvarníkom v 8. ročníku výtvarnej súťaže Spájame sa pre rozvoj Dolného Liptova. Žiaci výtvarne stvárnili svoj pohľad na remeslá Liptova. A ako sa im darilo?


            Hlavnú cenu + 1. miesto v kategórii mladších žiakov získala Katarína Siakeľová
            z 3.A,
            2. miesto v rovnakej kategórii získal Tadeáš Kubinec zo 4.B,
            na 3. mieste sa umiestnila Lucia Pažítková z 3.A, úspechy v tejto kategórii
            uzavrela čestným uznaním Nela Roháčová z 3.A.
            Maroš Glemba zo 6.A zabojoval v kategórii starších žiakov a získal 2. miesto.
            Tešíme sa z ich úspechu a všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej
            školy v regionálnom kole súťaže.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 44 435 31 85 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 44 432 05 85 - pracovisko Dončova
        +421 911 174 142- pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje