• Preventívna policajná akcia

          • Počas minulého týždňa sa žiaci z 1.stupňa na Dončovej zúčastnili preventívnej policajnej akcie. Prvákov a  druhákov sprevádzala policajnou školou Póla. Oboznámila ich s prácou polície, s časťami bicykla a bezpečným správaním sa v cestnej premávke. Dozvedeli sa ako sa správať pri stretnutí s cudzími ľuďmi, ako tráviť voľný čas a bezpečne sa hrať. Tretiaci a štvrtáci absolvovali Detskú policajnú akadémiu. Spoznali jednotlivé zložky polície, pravidlá bezpečného správania sa na internete. Dali STOP šikanovaniu, rasizmu, extremizmu, či násiliu. 

            V neposlednom rade si uvedomili, že za všetky svoje činy sú zodpovední. 

          • Bingo

          •  

            Vo štvrtok 26.10.2022 sa štvrtáci z Dončovej zúčastnili v ELAN-e zábavnej hry BINGO. Všetci si užili kopec zábavy a napätia. A najlepšie na tom bolo, že napokon sa všetci stali víťazom. 

          • SPANIE V ŠKOLE

          • Deti z 3.E sa počas utorkovej noci premenili na malé strašidlá. Spoločne "vystrašlil všetky školské strašidlá" zasúťažili si, veľa sa nasmiali, mestskú políciu informovali, ba dokonca aj Ružomberskú pizzériu navštívili. Všetko dobre dopadlo a strašidelná noc skončila sladkými raňajkami. 

          • Október - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Ani nemohol byť krajší záver tohoto mesiaca. Žiaci 3.E pripravili svojim starým rodičom kratučký program s malým pohostením a vlastnoručne vyrobenými pomazánkami .  Dúfame, že rozprávka "O troch grošoch " sa bude stále napĺňať 

          • Ďakujeme našim starým rodičom!


          • Žiaci 2.stupňa na Bystrickej si milým spôsobom pripomenuli Deň úcty k starším peknými slovami o ich
            babkách, dedkoch, starých rodičov. Toľko lásky sa zmestilo do malej šáločky��.

          • Plavecký výcvik 3.E a 4. ročníka

          • Žiaci 3.E a 4.ročníka na Dončovej ulici úspešne absolvovali plavecký výcvik. Pod vedením plaveckých trénerov sa niektorí naučili plávať, iní sa v plávaní zdokonalili a osvojili si rôzne plavecké štýly. V záverečných pretekoch bol každý víťazom. 

            Všetci si výcvik užili a spomienkou na jeho absolvovanie je mokré vysvedčenie. 

          • Deň zdravej výživy na Bystrickej

          • Deň zdravej výživy sa uskutočnil v našej škole v piatok 14. októbra, pri príležitosti Svetového dňa zdravia. Žiaci prvého i druhého stupňa si v tento deň doniesli ovocie a zeleninu, z ktorých vyrábali pod vedením pani učiteliek chutné smoothie či ovocné a zeleninové šaláty, na ktorých si potom spoločne pochutnali. Deti v rámci  vyučovania pracovali na projektoch, kreslili obrázky alebo plagáty s tematikou ovocia a zeleniny alebo modelovali.  Nechýbala výstava záhradných plodov, ktorá trvala  počas celého týždňa.

          • Okresné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 18.10. sa naša škola zúčastnila turnaja okresného kola ziačok ZŠ v stolnom tenise, na ktorom získala 3.miesto a s tým spojené bronzové medaily. Školu reprezentovali: Dorota Kubačková, Šárka Sirotová, Karolína Škodová a Ema Šušová. Dievčatám gratulujeme a prajeme ďalšie športove úspechy.

          • Výstava - Milan Rastislav Štefánik a tí, čo ho nasledovali

          • Vo štvrtok 6. októbra 2022 sa žiaci 9. E a 9. D zúčastnili na Katolíckej univerzite v Ružomberku výstavy s názvom Milan Rastislav Štefánik a tí, čo ho nasledovali. Na pútavých paneloch sa mohli zoznámiť so životnými osudmi viacerých slovenských diplomatov počnúc M. R. Štefánikom a šiestimi Slovákmi (Š. Osuský, V. S. Hurban, V. M. Palic, J. Slávik Neresnický, I. Krno a J. Papánek). Sedem statočných, ktorí zanechali výraznú stopu v československej diplomacii a verili v spravodlivosť, mier a demokraciu. Okrem výstavy žiaci absolvovali exkurziu v priestoroch knižnice KU a dozvedeli sa veľa nových informácií nielen o knižničnom fonde, ale aj spôsobe požičiavania kníh.

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • Jeseň pani bohatá, farbí listy do zlata, premaľúva celý svet... Aj naše chodby na Dončovej žiarili farbami jesene prostredníctvom ovocia a zeleniny, ktoré priniesli deti z 1.stupňa. Jablká, slivky, hrušky, orechy, mrkva, tekvice...

            potešili naše oči a na konci týždňa aj detské  chuťové poháriky. 

            Za prinesené ovocie a zeleninu ďakujeme! 

          • Medzinárodný Deň starých rodičov – 12.10.2022

          • Deň starých rodičov vznikol na podnet Američanky Marian Lucille Herndon McQuade, ženy v domácnosti, matky 15 detí a starej matky 40 detí. Cieľom je výzva ľudí, aby premýšľali o vplyve starých rodičov na ich životy a na spoločnosť. Deň je príležitosťou ukázať lásku k starým rodičom a zas oni majú možnosť prejaviť svoje city k svojim deťom a vnúčatám, podať im pomocnú ruku a podeliť sa s nimi o životné múdrosti. Deti z oddelení ŠKD v klasických triedach sa svojimi pozdravmi a plagátom prianí, zapojili do oslavy Medzinárodného dňa starých rodičov. Mnoho detí nemá starkých a prastarkých pri sebe a nemôže byť v tento deň s nimi. Preto dnes - v stredu 12.10.2022, kroky detí z 9. oddelenia ŠKD, viedli do Domova sociálnych služieb Trojlístok v Ružomberku. Pre 56 seniorov sme vyrobili malé priania, aby aj tí z nich, ktorí nikoho nemajú, vedeli že na nich niekto myslí.

          • ZDRAVÉ ZÚBKY

          • V utorok 11.10. sa stretli žiaci z 3.A, 3.B a 3.E triedy a spoločne sa zapojili do projektu "Týždeň pre budúcnosť bez zubného kazu ".

            Najskôr si spoločne pozreli prezentáciu o starostlivosti o zdravý chrup a pekný úsmev a potom sa o tom s pani učiteľkami na besede porozprávali. Akcia to bola veľmi milá a príjemná, deti sa nielen stretli, niečo nové dozvedeli, no niektorí i získali nových kamarátov. 

          • OKTÓBER MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • V stredu 12.10. sa otvorili brány ružomberského drevokupu a všetky miesta v sále zaplnili naši starší obyvatelia. Spolu s primátorom mesta Ružomberok Igorom Čomborom sme si boli uctiť našich starých rodičov pri príležitosti mesiaca úcty k starším. 

            Po úvodnom príhovore pána primátora zarecitoval a zaspieval aj Matúš RAKUČÁK žiak 3.E triedy. Bolo to veľmi milé a príjemné posedenie. 

          • Šarkaniáda

          • V pondelok bol školský areál plný detí, ktoré sa tešili z krásneho jesenného počasia pri tradičnej klubovej šarkaniáde.

          • Týždeň pre budúcnosť bez zubného kazu

          • Pri príležitosti Týždňa pre budúcnosť bez zubného kazu sa deti 1.-4. ročníkov na Dončovej ulic zúčastnili webinára, v ktorom sa dozvedeli ako prebieha preventívna prehliadka u zubného lekára. Naučili sa správne čistiť zuby, spoznali účinné prostriedky v boji proti zubnému kazu- zubné kefky, fluoridové pasty, či dentálne nite.

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV NA BYSTRICKEJ

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je, aby sa v školách aj mimo nich, učili žiaci  viac jazykov. Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe. Naša škola sa rozhodla podporiť túto udalosť svojou akciou, ktorá dostala názov – ULIČKA JAZYKOV. Išlo o projekty žiakov 5. až  9. ročníka. Každá trieda si vzala „na mušku“ nejakú anglicky či nemecky hovoriacu krajinu a našla o tejto krajine zaujímavé informácie. Žiaci informácie spracovali a vznikla podivuhodná výstava, kde sa mohli ostatní žiaci dozvedieť napr. : o ostrove Rujana, o festivale, ktorý približuje bitku , ktorá odzrkadľuje sled udalostí vtedajšieho obdobia. Žiaci sa dozvedeli aj o najdlhšom komplexe hotelových budov tomto ostrove, ktorého dĺžka mala byť okolo 4,5 km, i to ako to s touto stavbou dopadlo a ako vyzerá dnes. Angličtinári zas predstavili názorný recept írskeho jedla, ktorý bol pútavo zachytený na videonahrávke. Žiaci sa dozvedeli o kilte, ide o škótsku skladanú zavinovaciu „sukňu“ po kolená, vyrobená z vlny, ktorú nosia muži. Nejedného žiaka zaujalo rozprávanie rímskej ženy a rímskeho bojovníka. Tieto postavy z histórie im porozprávali aké role zastávali vo verejnom živote. Mnohí naši žiaci ani netušil, že ZOO v Berlíne má viac 20 000 druhov zvierat a je otvorená 365 dní v roku. O Berlíne sa dá veľa rozprávať ,má mnoho prvenstiev a jedným z nich je aj v počte mostov. Má ich viac ako samotné Benátky, je ich tu rovných 180. Ďalšia expozícia bola venovaná lyžiarskym strediskám a veľkej obľube sa tešila aj časť, kde sa hovorilo o rakúskych kulinárskych špecialitách. No a v neposlednej rade sme sa vrátili k problematike ochrany životného prostredia cez rôzne žiacke práce. V samom závere sme boli zvedaví, ako žiaci prispievajú k zlepšeniu životného prostredia, O svojich aktivitách nám napísali krátke príspevky.

          • IMATRIKULÁCIA PIATAKOV

          • Dnes 11. októbra sme slávnostne uviedli našich žiakov z 5.E a 5.D na 2. stupeň základnej školy. Deviataci sa postarali o pestrý a pútavý program. Deti zložili slávnostný sľub piataka, zmerali si sily vo vedomostných súťažiach, preverili svoje pohybové schopnosti a s radosťou sa zúčastnili všetkých aktivít. Na záver pani triedne učiteľky rozdali deťom na pamiatku diplomy. Tešíme sa, že máme v škole šikovné a zdravo súťaživé deti. Držíme im všetkých palce v ďalšom štúdiu. 

            Lenka Krasuľová

            vedenie Žiackej školskej rady

          • Exkurzia v Rakúsku

          • Vo štvrtok 29.9.2022 sa žiaci šiesteho, siedmeho a niektorí žiaci ôsmeho ročníka v rámci Dejepisu zúčastnili exkurzie v Rakúsku. Prehliadkou rímskeho mesta Carnuntum nás prevádzala Slovenka Vanda žijúca v Rakúsku. Staroveký skvost "Archeologický park Carnuntum" neďaleko Bratislavy je dnes najväčším archeologickým náleziskom v Rakúsku a jedinečným strediskom antickej kultúry. Dnes sa tento areál skladá z viacero častí. Múzeum pod holým nebom nás zaviedlo do staroveku a my sme sa mohli prejsť po starej rímskej štvrti. Budovy tu boli zrekonštruované a znovupostavené presne podľa antickým postupov, čiže cestovanie v čase nikdy nebolo také rýchle. Lúsknutím prsta sme sa preniesli o 2000 rokov dozadu. Navštívili sme zrekonštruovanú budovu Villu urbanu, Palácovú halu, rímske kúpele či antickú kuchyňu alebo dom obchodníka Lucia. Budovy majú funkčné podlahové kúrenie, v kuchyniach zasa sporáky. Vtipnou časťou múzea sú napríklad miestnosti s rímskou latrínou. Plní dojmov a dobrej nálady sme sa zdraví vrátili domov. Táto exkurzia naozaj stála za návštevu.

          • Pasovačka prvákov v ŠKD na ZŠ Dončova

          • Našim prvákom z 1.D a 1.E sa za posledné týždne veľmi zmenil život. Z malých škôlkárov sa stali školáci. V školskom klube detí sa z nich stali na čas piráti. Už niekoľko dní vypracovávali pirátske pracovné listy, plnili rôzne úlohy a kreslili omaľovánky. Keď to všetko zvládli, mohol nastať čas Imatrikulácie do školského klubu. Každý pirát si vyrobil svoju pirátsku čiapku a náš školský klub sa zmenil na Ostrov pirátov. Súťažili sme aj tancovali a každý z detí dostal za svoju preukázanú šikovnosť svoj pasovací dekrét. Bol ním imatrikulačný list, ktorým boli deti prijaté do nášho školského klubu.

          • PIATACKA PASOVAČKA NA BYSTRICKEJ

          • V piatok 30.9. sa počas 5.hodiny stali z našich piatakov riadni žiaci 2.stupňa. Museli prejsť primeranými disciplínami, ale zvládli ich statočne za podpory najstarších členov žiackeho zboru-deviatakov, ktorí sa postarali o hudobný „podmaz“ a asistovali pri jednotlivých súťažiach. Prajeme im veľa šťastia a nech sa im darí tak dobre ako sa len dá:-)

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 911 174 142 - pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje