• Zaujímavo, hravo...

          • Dlhoročné výskumy poukazujú, že  fyzika patrí medzi náročnejšie predmety.  Žiaci , ak je učivo ťažšie  , prestávajú byť vnímaví . Ale častejšie sa však  stáva, že žiaci na hodinách dávajú väčší pozor, keď sa počas nich niečo deje a ony môžu priamo pozorovať to, o čom sa učia. Príprava experimentov je síce náročná, ale keď je človek kreatívny, dokáže pomôcky na vyučovanie vyrobiť v podstate z čohokoľvek, a to aj z obyčajných vecí. Tak to bolo aj teraz, kedy si žiaci pri upevňovaní vedomostí vyskúšali aj svoje zručnosti. Mali zachytiť  bubliny do nádoby, v ktorej  bola propán-butánová zmes. Bublinky zo vzduchom na propán-butánovej zmesi plávali, nakoľko mali menšiu hustotu. A že sa im to aj podarilo...

          • VIANOČNÝ JARMOČEK, KÚSOK Z VIANOC

          • Vo štvrtok 8.12.2022 sa uskutočnila krásna predvianočná akcia VIANOČNÝ JARMOČEK na Dončovej a KÚSOK Z VIANOC na Bystrickej. Čas Vianoc nás spojil v tento magický čas. Krásne na tom všetkom bolo, že sa stretli rodičia, starí rodičia i mnohí priatelia a známi a mali možnosť si posedieť, porozprávať sa i niečo pekné z dielní našich detí si zakúpiť. A čo bolo na tom všetkom najkrajšie, že nás všetkých prepojila i krásna myšlienka na Dončovej prispieť z výťažku na renováciu školského dvora a výstavbu prístrešku na bicykle. Veľmi pekne ďakujeme za štedré príspevky! 

            Ny Bystrickej ceste sa deti v každej triede, učitelia aj vychovávateľky podieľali na "Kúsku z Vianoc", vyrobili nádherné výrobky, ponúkli nám skvelé občerstvenie, úžasnú atmosféru. Z každého kúta dýchala sviatočná atmosféra, blikotali svetielka, ozývala sa vianočná hudba, po chodbách sa prechádzali deti, rodičia, starkí, tety, ujovia, susedia.......... Návštevníci mali možnosť vyskúšať svoju šikovnosť pri výrobe rôznych vianočných drobností, ozdôb a pozdravov.... Športovo založení súťažili vo futbale, stolnom tenise alebo zdolávali opičiu prekážkovú dráhu. Prišli celé rodiny, aby spolu s nami zažili neopakovateľnú atmosféru predvianočného času. Odchádzali sme s úsmevom , vianočným prianím a s kúskom Vianoc vo svojich srdciach...

             

          • Oznam

          • Žiadame rodičov detí, ktorí majú záujem o dotáciu na stravu a učebné pomôcky v ZŠ a MŠ / predškoláci / v druhom polroku školského roka 2022/2023, aby si do 6. 1. 2023 obnovili na úrade práce UPSVaR potvrdenie o poberaní  hmotnej núdze alebo životného minima. S potvrdením je potrebné sa dostaviť  na Mesto Ružomberok, Odd. školstva a športu č. dverí 6. Obnovuje sa aj čestné vyhlásenie, ktoré rodič doručí priamo na Odd. školstva a športu č. dverí 6. Od 1.1.2023 čestné vyhlásenia opätovne predkladajú aj  rodičia detí, ktoré dovŕšili 15 rokov.

          • NÁBOJ junior

          • Vážené kolegyne, kolegovia, milí  žiaci, 

            touto cestou by sme sa vám chceli poďakovať, že ste sa v piatok 25.11.2022 zúčastnili súťaže Náboj Junior. Veríme, že sa Vám súťaž páčila a že ste si užili možnosť porovnať si sily s rovesníkmi v rámci Slovenska resp. na medzinárodnej úrovni. 

            Veľmi nás teší, že sme Vám mohli túto súťaž sprostredkovať a tak súťaž priblížiť a zrealizovať pre náš región. Po ukončení súťaže sme žiaľ museli niektoré tímy diskvalifikovať, nakoľko sa potvrdilo porušenie pravidiel súťaže, a preto sa zmenila aj výsledková listina. 

            Aktuálnu kompletnú výsledkovú listinu nájdete na nasledovnom linku: 

            https://junior.naboj.org/sk/sk/results/category/nj/ 

            Ako informáciu prikladáme aspoň umiestnenia na prvých troch miestach u nás v regióne aj s menným zoznamom súťažiacich: 

            1.    miesto: 

            Základná škola, Bystrická cesta 14, Ružomberok: Marek Katrenčík (9. ročník), Michal Lazík (9. ročník), Tobiáš Funiak (9. ročník), Lukáš Rakučák (9. ročník) 

            2.    miesto: 

            Základná škola, Žiarska 13, B Liptovský Mikuláš: Michal Poláček (9. ročník), Patrik Blaško (9. ročník), Štefan Tutka (9. ročník), Michal Kováčik (9. ročník) 

            3.    miesto: 

            Základná škola B, Kvačany: Alex Kojš (9. ročník), Katarína Kaclíková (9. ročník), Ján Hajurka (9. ročník), Filip Strakula (9. ročník) 

             

            BLAHOŽELÁME !!! 

            Diplomy a ceny víťazom doručíme v čo najkratšom čase na školu (resp. pravdepodobne už ich aj máte na škole).

            Prajeme Vám krásne predvianočné obdobie, šťastné a veselé sviatky a v Novom roku veľa zdravia, pohody a úspechov.

          • Prišiel k nám Mikuláš


          • V utorok 6. decembra zavítal do našej školy (Bystrická cesta 14) svätý Mikuláš. Prišiel, aby pozdravil deti a rozdal im sladké prekvapenie – adventné kalendáriky. Deti mu za odmenu zaspievali pesničky a zarecitovali básničky, ktoré si pripravili pod vedením pani učiteliek z prvého stupňa. Mikuláš za asistencie anjela a čerta následne navštívil každú triedu. K peknej a sviatočnej atmosfére prispelo aj typické mikulášske oblečenie a rekvizity detí i učiteľov.

          • Mixvolejbal - Domáce kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Tomáš Švichký: 2. miesto
            Marko Marschal: 2. miesto
            Ján Kurinský: 2. miesto
            Tomáš Javorka: 2. miesto
            Lucia Horváthová: 2. miesto
            Lenka Grejtáková: 2. miesto
            Zuzana Dorniaková: 2. miesto
            Paulína Škutová: 2. miesto
            Matúš Kostolný: 2. miesto
            Radovan Marton: 2. miesto
            Ivana Šarayová: 2. miesto
            Karolína Škodová: 2. miesto

            Súťaž: Mixvolejbal
            Kolo: Domáce kolo

            Na Mikuláša 6.12. dosiahli naši volejbalisti ďalší úspech a to v Mixvolejbale. Po tohtoročnom prvom mieste u dievčat a treťom pri chlapcoch, ukázali svoju silu aj v zmiešanom zložení a vybojovali krásne druhé miesto. Gratulujeme a ďakujeme.

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?

          • V čase adventu vieme byť spolupatriční  a túžime potešiť  tých, ktorí sú sami a žijú v domove dôchodcov.  Preto aj tento rok sa žiaci, rodičia a učitelia na Bystrickej ceste zapojili do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok." Boli sme všetci veľmi milo prekvapení empatiou Vašich detí a samozrejme aj Vás, rodičov, ktorí ste v týchto neľahkých časoch nezabudli na tých najzraniteľnejších – našich starkých. Verím,  že nás hreje príjemný pocit,  že niekomu koho nepoznáme vyčaríme úsmev na tvári.

            Ďakujeme tým,  ktorí ste sa zapojili a prajeme Vám krásny advent.

          • PREDMIKULÁŠSKY ŠPORTOVÝ DEŇ

          • V pondelok 5. decembra sme sa športovo obliekli, naladili a športovali. Žiaci 2. stupňa oboch pracovísk sa spojili a súťažili v rôznych športových disciplínach: volejbale, futbale, florbale, basketbale, ale i stolnom tenise a kalčete. Tí, ktorí radšej športujú mozgovým tréningom si zahrali šach, Scrabble a vyskúšali si svoje športové vedomosti v kvíze. Tak sme si užili skvelé zábavné a športové dopoludnie:-)

          • Astrostop

          •  

            Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa vrátila obľúbená zábavno-vedomostná súťaž ASTROSTOP. Krajská hvezdáreň v Žiline tohto roku pripravila už jej XXVII. ročník. 

            Súťaž ,určená žiakom II. stupňa základných škôl, zábavnou a modernou formou preverila vedomosti mladých nadšencov astronómie, prírodných vied a fyziky. Na realizáciu súťažných kôl sa používa elektronické hlasovacie zariadenie, pomocou ktorého súťažiaci odpovedajú na jednotlivé otázky a prihlasujú sa k odpovedi. 

            Súťaž prebiehala 30.11.2022 v niekoľkých súťažných kolách. V prvom kole riešili všetci súťažiaci kvíz, kde pomocou elektronického hlasovacieho zariadenia vyberali z viacerých možností jednu správnu odpoveď. V druhom súťažnom kole bola dôležitá aj rýchlosť a pohotovosť. Kto najrýchlejšie zareagoval, mal právo odpovedať. Ale pozor! V prípade nesprávnej odpovede dostal súťažiaci mínusové body.

            Do semifinálového kola postúpili žiaci s najväčším počtom bodov. V tomto kole sa lúštila tajnička, ktorá skrývala astronomický výraz. Do posledného  finálového kola postúpili už len dvaja najlepší súťažiaci. Víťazom sa stal ten z nich, ktorý ako prvý vyriešil finálovú úlohu - zamaskovaný obrázok.

            Z našej školy sa súťaže zúčastnili žiaci 9.A: Timotej Hlavčo, Radovan Marton a z 9.B : Tomáš Cecko, Nikolas Vrbenský. Žiakom prajeme , aby im tento pozitívny vzťah k astronómii vydržal čo najdlhšie.

          • Žabky doplávali do cieľa

          • Posledná skupina tretiakov dokončila plavecký výcvik. Žabky z 3.A a 3.B triedy ho napriek vysokej chorobnosti úspešne absolvovali. Mokré vysvedčenie prevzali od svojich super trénerov Maťa a Peťa. K ich výkonom v bazéne srdečne blahoželáme!

          • VIANOČNÝ LUSKÁČIK V KOŠICIACH 

          • V pondelok žiaci 3.E navštívili druhé najväčšie mesto Slovenska s cieľom navštíviť Štátne divadlo a ten najkrajší balet spájaný s Vianocami...Luskáčik. Bol to krásny úvod do predvianočného týždňa spojený so silným príbehom lásky a priateľstva. Okrem toho si deti prezreli aj vianočné Košice,  pernikárske i oblátkové tradície. 

            Vianočný čas môže začať...

          • Cvičme s Mikulášom

          • Každý, kto mal chuť, mohol si v pondelok 5.12. zacvičiť na štátnom gymnáziu s Mikulášom. Urobili tak aj  žiaci z 1. stupňa na Dončovej ulici. Za asistencie  verných pomocníkov Mikuláša- anjelov i čertov, si deti zaskákali na trampolínach, zahrali sa floorbal. Preskakovali cez kozu, šplhali po lane, rovnováhu si otestovali na kladine a steperoch. Dúfame, že o rok sa s Mikulášom stretneme znova. 

          • Vtáčie búdky

          • Viete, ktoré vtáctvo a prečo odlieta na zimu do teplých krajín? A prečo sa vtáčiky vracajú na jar späť? Na tieto a veľa iných otázok dostali štvrtáci z Dončovej odpovede na prednáške venovanej práve vtáctvu. Napokon pre vtáčiky, ktoré neodleteli do teplých krajín, zostrojili deti vtáčie búdky. Spoločne ich postavili na Dončov dvor. Počas pobytu v škole, či v ŠKD, môžu všetci žiaci pozorovať, ktoré vtáčiky navštívia svoj nový príbytok. Slnečnicových semienok na občerstvenie  máme dostatok. 

          • Ružomberská latka - Domáce kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Laura Chovanová: 1. miesto (mladšie žiačky)
            Sára Jamsilová: 3. miesto (mladšie žiačky)
            Ivana Šarayová: 1. miesto (staršie žiačky)
            Petrana Praženicová: 3. mietso (staršie žiačky)
            Samuel Moravčík: 1. miesto (mladší žiaci)
            Dominik Frič: 3. miesto (starší žiaci)

            Súťaž: Ružomberská latka
            Kolo: Domáce kolo

            Dňa 1.12.2022 sa naše žiačky a žiaci zúčastnili súťaže skoku do výšky Ružomberská latka". Skákali veľmi dobre a svojimi výkonmi dosiahli krásne umiestnenia a získali pekné trofeje. Najlepšie si s latkou poradili z mladších žiačok Laura Chovanová, ktorá si výkonom 140 cm vyskákala 1.miesto. Sára Jamsilová jej sekundovala a výkonom 130 cm sa umiestnila na 3. mieste. V kategórii mladší žiaci zvíťazil náš Samuel Moravčík s výkonom 140 cm. V kategórii staršie žiačky si s latkou najlepšie poradila Ivana Šarayová, ktorá súťaž vyhrala a skončila na 1.mieste s výkonom 136 cm. Na skvelom 3.mieste skončila Petrana Praženicová s výkonom 135 cm. V kategórii starší žiaci si po peknom súboji pretekárov vyskákal Dominik Frič 3. miesto, keď prekonal latku vo výške 158cm.

            V mladších žiakoch nás reprezentoval aj Nikolas Klučka a v starších žiakoch Tomáš Švichký. Chlapci si vytvorili svoje osobné maximá, ale na pódiové umiestnenia to tesne nestačilo. Zúčastneným žiačkam a žiakom gratulujeme k výbornému umiestneniu. Ako škola sme sa umiestnili na 1.mieste, keď sme vyhrali 3 zo 4 kategórii a pridali ďalšie 3 tretie miesta.

          • Pomôžeme vtáčikom prežiť zimu

          • V areáli našej školy na Bystrickej ceste pribudli v piatok 2. decembra nové vtáčie búdky. Zhotovili ich žiaci pod vedením Michala Baláža zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti, Miroslava Vierika z Mestských Lesov a Františka Hanesa z Občianskeho združenia Ružomberčania pomáhajú Ružomberčanom. Umiestnili ich na stĺpiky na školskom dvore. Deti tak pravidelným prikrmovaním pomôžu vtáčikom prežiť zimu a chrániť ich pred uhynutím. Osádzaniu a zhotovovaniu búdok predchádzala prednáška o živote vtákov, ich sťahovaní a potrebe pomáhať tým, ktoré u nás ostávajú počas chladných mesiacov. Žiaci si tiež mohli vyfarbiť vtáčikov podľa obrázkov, ale sa aj zahrať sa pexeso s vtáčím motívom.

          • Každým slovom krok k umeniu - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Kľuska: II. KATEGÓRIA
            Alica Vrtichová: III. kategória

            Súťaž: Každým slovom krok k umeniu
            Kolo: Okresné kolo

            Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do 9. ročníka literárnej súťaže Každým slovom krok k umeniu. Do súťaže sa prihlásilo 9 základných škôl z okresu Ružomberok a v okresnom kole bolo odbornou porotou hodnotených 49 prác v I. - III. kategórii. Medzi ocenených žiakov patrili v II. kategórii Michal Kľuska zo 6. E a v III. kategórii Alica Vrtichová zo 7. E. Oceneným srdečne blahoželáme a prajeme veľa činorodých nápadov v ich ďalšej tvorbe.

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          • V poslednej dobe sa čoraz väčšia pozornosť venuje problematike trestnej činnosti mládeže, jej príčin, dôsledkov, vhodného pôsobenia a trestania. Vzhľadom k rozvíjajúcej sa osobnosti mladistvých je pri riešení trestnej činnosti potrebné čo najviac eliminovať ďalšie možné narušovanie, ktoré im hrozí v oveľa väčšej miere ako v dospelom veku. Je to predovšetkým pre neukončený proces vývoja. Práve táto kategória osôb je najovplyvniteľnejšia. Mladiství predstavujú osobitnú kategóriu prejavujúcu sa predovšetkým nedostatkom životných skúseností, schopnosti správne hodnotiť životné situácie a sklonom k napodobňovaniu negatívneho správania dospelých. Je to obdobie dospievania, kedy nie sú mladiství dostatočne pripravení popasovať sa s negatívnymi životnými vplyvmi a situáciami. To vedie často k páchaniu trestnej činnosti. Trestnoprávne zodpovední sú od 14 rokov. K tejto téme sa žiaci 9. ročníkov z Dončovej dňa 21.11.2022 stretli a diskutovali s pani prokurátorkou JUDr. E. Makovickou a preventistom PZ kpt. Mgr. D. Kubištom.

            „Ak máme deti vychovávať, je potrebné, aby sme sa aj my stali deťmi.“ 

            Martin Luther

          • Múzeum očami detí

          •  

            V utorok 22.11.2022 sa žiaci 2.D z Dončovej zúčastnili vzdelávacieho programu MÚZEUM OČAMI DETÍ. Celý program sprevádzali dve malé bábkové postavičky predstavujúce bratov Kürtiovcov, zakladateľov múzea. Žiaci si vypočuli v krátkosti ich životný príbeh a niečo zo 110 ročnej histórie vzniku múzea. Dozvedeli sa, čo je múzeum, na čo slúži, kto tam pracuje, ako sa dostanú do múzea zbierkové predmety. Taktiež, kde sa v múzeu nachádzajú, kto a akým spôsobom s nimi pracuje... Pri praktický činnostiach  si žiaci vyskúšali, ako pracuje riaditeľ, historik, dokumentarista, konzervátor, reštaurátor či archeológ. S využitím herných prvkov a krátkej scénky predviedli cestu obyčajnej veci do múzea, čo všetko sa tu s ňou robí, až sa z nej napokon stane zbierkový predmet.

            Súčasťou programu bola aj prehliadka niekoľkých expozícií.

             

          • Exkurzia v Nitre

          • Po stopách Konštantína a Metoda sa vydali žiaci 7.E a 7.D do Nitry. Po obhliadke mesta si pozreli Pribinove a Svätoplukovo sídlo, Nitriansky hrad a z výkladu pani sprievodkyne si zopakovali celý tematicky celok Veľkej Moravy. Obzvlášť sa im páčili artefakty z obdobia Veľkej Moravy a Záborské listiny vystavené v múzeu.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 911 174 142 - pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje