• Babka na rebríku alebo ako tretiaci predškolákov slabiky učili

          • V utorok 7.3.2023 naša trieda, 3.B. navštívila deti v MŠ Za dráhou v Ružomberku. Rozprávali sme sa, aj čítali sme pre nich s radosťou. Rozprávka s obrázkovým leporelom sa deťom veľmi páčila. Predškoláci pozorne počúvali a potom riešili krátke úlohy, ktoré pre nich pripravila naša pani učiteľka. Za odmenu sme dostali vlastnoručne vyrobené záložky v tvare žabky a sladkú odmenu. Bolo to super stretnutie!                                       

            Napísali:  Ella Švárna, Eliška Machová a Zuzka Motuzová, žiačky z 3.B

          • Fyzika ne/tradične: „Dôkaz šírenia tepla prúdením“


          • Šetrenie energie v súčasnosti patrí medzi kľúčové otázky . „ Ako ušetriť teplo v domácnosti?“, je často kladená otázka. Naši siedmaci  si pred jarnými prázdninami overili svoje teoretické vedomosti v praxi. Ich úlohou bolo prostredníctvom jednoduchého pokusu-krútiaceho sa papierového hada nad radiátorom - dokázať a vysvetliť vznik prúdenia vzduchu v miestnosti.

            Na základe zistení mali navrhnúť možnosti čo najnižších únikov tepla z miestnosti. Nápady žiakov boli pestré: závesy na oknách, žalúzie, izolácia okien, izolačné lišty, nové okná, krátkodobé a intenzívne vetranie v miestnosti.

            Výstup: Teplý vzduch z radiátora stúpal smerom hore. Následkom toho sa začala naša špirála hada točiť v smere hodinových ručičiek.

          • Ako sme hrali divadielko pre škôlkarov

          • Žiaci 4.E triedy si pre svojich rodičov a starých rodičov pripravili divadielko Ženích pre slečnu myšku. Keďže sa predstavenie veľmi vydarilo, rozhodli sa svojím umením potešiť aj deti v škôlkach. Takto sa vyjadrili žiačky: 

            "Pesničky sme trénovali od tretieho ročníka. A v štvrtom ročníku sme sa učili rozprávať text a pohyby. Hrali sme pre rodičov, starých rodičov, žiakov 1. stupňa našej školy. Potom sme sa rozhodli zahrať aj pre škôlky: M.Š Riadok, M.Š Štefana Moyzesa, M.Š Bernolákova. Naše divadielko malo veľký úspech. Boli sme veľmi šťastní. Určite to nebolo ľahké, nemohli sme len tak napochodovať do škôlky bez plánu. Náš cieľ bol, aby sme deťom ukázali, že školy sa vôbec netreba báť. Skôr aby sa do nej tešili. Bolo nádherné sa pozerať, ako rozkošné obecenstvo stíchlo, keď sa začala prvá pesnička. Bolo nám veľkým potešením predstaviť našu školu, školu plnú zážitkov a samozrejme aj detí."                                                         Šarlotka Maceková a Deborka Palúchová 4.E

          • VALENTÍN

          • V deň sv. Valentína sme si spríjemnili školskú atmosféru s "foto stenou", kde sa žiaci mohli spolu odfotiť a zdieľať svoje fotky s kamarátmi. Na plagáty sme si písali odkazy a tešili sme sa z pozitívnej nálady v škole. Všetkým učiteľom aj žiakom ďakujeme za vtipné správy. 

          • KARNEVAL na Dončovej

          • V piatok 17.3. sme v našej telocvični usporiadali v spolupráci so Žiackou školskou radou 1. ročník KARNEVALU pre žiakov 5. - 9. ročníka. Žiaci si pripravili rôzne kreatívne masky a svoju kreativitu predviedli aj ich učitelia. Každá trieda sa predviedla s maskami aj so svojim triednym učiteľom. Celú akciu sprevádzala dobrá nálada, súťaže so sladkou odmenou a víťazi masiek. Prvé miesto za masku elfky získala Nela Saláková zo 6.E, na druhom mieste sa umiestnila Eliška Kamhalová z 5.D s maskou páva a na treťom mieste sa umiestnila Stela Dudáková z 9.E. Cenu za najvernejšiu prezentáciu masky získala za učiteľský zbor pani učiteľka Iveta Lukáčová, ktorá sa predviedla v maske Kúzelnej opatrovateľky. 

          • Navštívili nás budúci prváci

          • V uplynulých dňoch dostali naši prváci a druháci na Bystrickej ceste milú návštevu. Na vyučovanie
            a život v škole sa prišli pozrieť budúci prváci z Materskej školy na Rovni. Dovedna ich prišlo bezmála
            tridsať pod vedením pani učiteliek. Deti sa zaujímali ako to v škole „chodí“, čo všetko sa budú učiť, čo
            ich čaká a neminie. Žiaci a pani učiteľky Anna Jakabová a Martina Bachanová z druhého a prvého
            ročníka im ochotne odpovedali na ich zvedavé otázky. Triedne pani učiteľky im hravou a pútavou
            formou pripravili prvé stretnutie so školou, ktorá sa čochvíľa stane ich druhým domovom. Deťom sa
            veľmi páčilo prostredie, vyzdobené triedy, jedáleň či telocvičňa, ale aj učebnice a ďalšie školské
            pomôcky. Mnohí z predškolákov už ovládajú všetko čo budú potrebovať pri nástupe do prvého
            ročníka. Mnohé z nich sa vedia aj podpísať, čo aj potvrdili svojim podpisom na tabuľu.

          • Florbalový turnaj - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Chlapci: 3. miesto

            Súťaž: Florbalový turnaj
            Kolo: Okresné kolo

            Ďalší úspech našich športovcov - tentokrát vo florbale. Štvrtok 16.2. 2023 sme sa zúčastnili záverečného turnaja nášho okresu. Zo zapojených dvanástich škôl sme nakoniec skončili na peknom 3. mieste. Chlapcom ďakujeme a gratulujeme.

          • Shakespeare ´s Letter - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Lazík: Ocenenie v II. kategórii - žiaci 8. a 9. ročníkov

            Súťaž: Shakespeare ´s Letter
            Kolo: Okresné kolo

            Dňa 15.02.2023 v CVČ Elán Ružomberok sa konalo vyhodnotenie 2.ročníka okresnej literárnej súťaže písania prózy v anglickom jazyku “Shakespeare ´s Letter” na tému My free time.
            Do súťaže sa zapojila aj naša škola. V II. kategórii (8. a 9. ročník ZŠ) bol ocenený náš žiak Michal Lazík z 9.E triedy. Michalovi zo srdca gratulujeme a prajeme mu veľa úspechov v ďalšej tvorbe.

          • Láskavý deň na Bystrickej

          • Valentínsky deň sme si už tradične na škole pripomenuli Valentínskou poštou. Od rána bolo pri valentínskej schránke rušno a niekoľkokrát sme museli doskladniť obálky a papiere na písanie milých a láskavých slov. Do akcie sa zapojili všetky ročníky, dokonca aj prváci:) Podľa množstva doručených valentínskych pozdravov môžeme povedať, že to bol veľmi úspešný ročník.

          • POČÚVAJ MA !

          • Predstavenie pre deti a mládež venované boju proti násiliu a kyberšikane.
             Celé predstavenie  je naštudované s použitím výrazových prostriedkov deťom v tomto 
            veku blízkym - reč, hudba v štýle Hip - hopu , Rapu, predstavenie plné videoprojekcie a  tieňohry.


            Deti nám mnohokrát o šikanovaní nepovedia. Žijú svoje vlastné životy, ktoré si chcú riadiť po
            svojom. Nemôžeme byť však ľahostajní a musíme sa naučiť počúvať sa navzájom a komunikovať
            medzi sebou. Preto aj my formou divadla by sme im chceli ukázať ako reagovať na šikanovanie

            a aké môže mať následky.

            Kedy: 24.2.2023 Kde:  Kultúrny dom Andreja Hlinku Cena: 2€

            Vystavenie detí násiliu v akejkoľvek
            forme  nemôžeme akceptovať.

            Trajler k predstaveniu https://www.youtube.com/watch?v=UrfsjGrj0W8
            Reportáž STV o predstavení https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14356/328072#2174

          • Lyžiarsky výcvik

          • Naši žiaci zo 7.A a 7.B triedy absolvovali od 6.2. – 10.2.2023 týždeň plný zimy a snehu na Maline Brde.  Celý týždeň bojovali s lyžami a vlekmi a učili sa správnu techniku lyžovania. Deti si užili aj popoludňajší čas strávený mimo rodiny, ubytovaní na Májekovej chate. Rozdelení v troch skupinách a pod vedením pánov učiteľov M. Tabaka, T. Pažítku a p. uč. L. Mrvovej si užívali dni strávené na svahu a zlepšovali svoju techniku v lyžovaní. Zažili veľa komických situácií a zmerali si sily v piatkovom slalome. Dúfajme, že lyže sa stanú ich spoločníkmi počas zimného obdobia.

          • Súťaž Ypsilon - slovina je hra (Bystrická cesta 14)

          • Slovenčina môže byť aj zábavná, presvedčili sa o tom žiaci druhého a tretieho ročníka na Bystrickej ceste. V novembri sa zapojili do súťaže Ypsilon - slovina je hra. Na výsledky sme museli čakať troška dlhšie, ale dočkali sme sa a boli sme úspešní. Zo škôl s menším počtom prihlásených sme sa umiestnili na krásnom siedmom mieste. Súťažiaci s úspešnosťou 100%  boli odmenení praktickým vakom a všetci súťažiaci bez ohľadu na dosiahnutý výsledok dostali malý darček s logom súťaže a diplom. Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Súťaž Ypsilon - slovina je hra (Dončova 4)

          • Aj tento školský rok sa žiaci našej školy na Dončovej 4 zapojili do zábavnej súťaže v predmete slovenský jazyk a literatúra s názvom Ypsilon - slovina je hra. Cieľom tejto súťaže je zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Každý ročník mal svoju vlastnú kategóriu, v ktorej úlohy zodpovedali získaným vedomostiam žiakov. Svoju originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie si žiaci rozvíjali prostredníctvom rôznych zábavných úloh, riešili rozličné prešmyčky, tajničky, osemsmerovky, úlohy na čítanie s porozumením a pod. Z každej kategórie z celkového počtu prihlásených boli vyžrebovaní štyria najúspešnejší riešitelia. Z našej školy sa šťastie usmialo na BARBORU PANISOVÚ z 9. E, ktorá vyhrala bluetooth slúchadlá. Zároveň bol každý účastník súťaže ocenený diplomom a perom. Medzi najúspešnejších riešiteľov, ktorí získali 100 % patria: Marek Katrenčík a Barbora Panisová (z 9. E), 99 % dosiahli Tomáš Marenčík zo 4. E a Sophie Feceňková z 5. E. Všetkým srdečne blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Oznam ŠKD

          • Dňa 9.2.2023 (štvrtok) bude v prevádzke školský klub do 15.00h. Ďakujeme za pochopenie.

          • Karneval na Bystrickej

          • Ani deťom v našej škole nechýbal karneval a jeho pestrofarebné masky. V piatok 3.2. 2023 sa deti predviedli v plnej kráse, pripravili si nádherné a veľmi kreatívne kostýmy. Zatancovali si balónový tanec, zaspievali. Užili si krásne dopoludnie plné zábavy a detského smiechu spolu s pani učiteľkami prvého stupňa.

          • Matematická olympiáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Michal Lazík: 1. miesto
            Marek Katrenčík: 4. miesto
            Daria Konstantynova: 8. miesto

            Súťaž: Matematická olympiáda
            Kolo: Okresné kolo

            Blahoželáme úspešným riešiteľom Matematickej olympiády!

          • PODUJATIE "DETI NA HOKEJ" - HĽADÁME MALÉ HOKEJISTKY A HOKEJISTOV

          • Podujatie "Deti na hokej" je určené pre deti od 4 do 9 rokov (dievčatá do 10) a ich rodičov, ktorým chceme predstaviť a ukázať, ako budú vyzerať prvé (k)roky dieťaťa na ľade.

            Cieľom podujatia je zážitok pre tých najmenších a ich rodičov s výhľadom ich prilákania a znáborovania na skúšobné tréningy a následne ich vtiahnutie do hokejovej komunity – prihlásenie do ku nám do klubu.

            V rámci náborovej aktivity deti hravou formou okúsia, čo všetko ponúka hokej. Pod vedením profesionálnych trénerov urobia prvé korčuliarske kroky a zistia, že tento šport je stelesnením zábavy, radosti a pozitívnej emócie. Zážitok znásobí bohatý program plný zábavných cvičení. Nepochybujeme o tom, že po ich absolvovaní získajú vaše ratolesti zanietenie pre najpopulárnejší šport na Slovensku.

            Na začiatok deti nemusia vedieť korčuľovať. Stačí im odhodlanie a chuť športovať.

             

            Kedy: 05.02.2023

            O ktorej: 9:00 - 10:00 hod.

            Kde: Zimný štadión Ružomberok

            Čo si potrebujete priniesť:

            • korčule (možnosť požičať od klubu)

            • prilbu (môže byť aj cyklistická, lyžiarska)

            • rukavice (hokejové alebo aj lyžiarske a zimné)

            • teplé oblečenie

            Po zapísaní dieťaťa do klubu a absolvovaní dvoch tréningov dostane Vaše dieťa od nás hokejovú výstroj úplne zadarmo!

            Viac informácii: 0949 561 715

               

          • UTOROK, TAK TROCHU INAK...

          • Žiaci 3.E sa v utorok 31.1. stretli v triede bez aktoviek, no s veľkou výzvou a tajomstvom...O čom bol tento deň? Najskôr vyhodnotenie práce v prvom polroku, potom aktívna odmena v GAMESTORE a na Kalvárii parádna sánkovačka. Bolo to fajn, ale...deti čakalo ešte ďalšie prekvapenie-spoločný večer a spanie v škole. 

            Na druhý deň dopoludnia vyhodnotenie úspešných VŠETKOVEDKOV a riešiteľov súťaže YPSILON. 

          • Dejepis inak

          • Dnes žiaci 9.D vymenili klasickú vyučovaciu hodinu v triede za autentické rozprávanie o Andrejovi Hlinkovi v jeho rodnom dome. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí z jeho života a informácií o Černovskej tragédii. Exkurziu sme doplnili návštevou cintorína a Kostola Panny Márie Ružencovej.

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 911 174 142 - pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje