• Ďalšia skvelá prednáška v knižnici

          • V pondelok 13. 3. 2023 sa žiaci 8. E triedy zúčastnili skvelej prednášky v Mestskej knižnici v Ružomberku. Mgr. Dušan Valent zaujímavou formou uviedol žiakov do problematiky kritického myslenia. Žiaci s nadšením počúvali a zapájali sa do diskusie. Okrem iného sa dozvedeli aj odpoveď na otázku: Je tenisová loptička plochá? Pánovi Valentovi ďakujeme a tešíme sa na ďalšie zaujímavé prednášky.

          • Tretiaci na hodine Prírodovedy

          • V pondelok bola v našej škole zasa jedna zaujímavá beseda o vtákoch a ich živote vo voľnej prírode. Žiaci 3.D a 3.E sa dozvedeli veľa zaujímavostí o ich živote, rekordoch, či migrácii do teplých krajín. Dozvedeli sa napríklad, že najmenší vták kolibrík má len 57 milimetrov, že sokol dokáže letieť rýchlosťou až 350 km/hod a mnoho iných faktov zo života našich operencov. A to všetko vďaka pútavému rozprávaniu a názorným ukážkam pána Líšku. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s ním na tému.... ale o tom až inokedy 

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - školské kolo

          • Dňa 9.3.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín v prednese poézie a prózy pre žiakov súťažiacich v 2 vekových kategóriách :  5. - 6. ročník (II.kategória) a 7. – 9. ročník (III.kategória). Celkovo sa do súťaže zapojilo a svoje recitačné umenie predviedlo 20 súťažiacich. Po dlhom rozhodovaní nakoniec porota určila nasledovné poradie:

            II. kategória (poézia):

            1.miesto:  Júlia Rakučáková

            2.miesto: Benjamin J. Kocsis

            3.miesto: Eliška Kamhalová

             

            II. kategória (próza):

            1.miesto: Timea Klačková

            2.miesto: Sophie Feceňková

            3.miesto: Rastislav Caban

            Čestné uznanie: Ema Bobeková

             

            III. kategória (poézia):

            1.miesto: Chiara Hatiarová

            2.miesto: Alica Vrtichová

            3.miesto: Natália Kuracinová

             

            III. kategória (próza):

            1.miesto: Lenka Grejtáková

            2.miesto: Sára Jamsilová

            3.miesto: Zuzana Halčinová

            Čestné uznanie: Marcel Mirga

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a postupujúcim z 1.miest držíme palce v okresnom kole.

          • Hviezdoslavov Kubín - elokované pracovisko Dončova 4 (žiaci 2. až 4. ročníkov) - Školské kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Matúš Rakučák: 1. miesto (poézia)
            Debora Palúchová: 1. miesto (próza)
            Annamaria Bednáriková: 2. miesto (poézia)
            Ema Krajčiová: 2. miesto (próza)
            Samuel Palúch: 3. miesto (poézia)
            Nela Fričová: 3. miesto (próza)
            Ella Pečková: 3. miesto (próza)

            Súťaž: Hviezdoslavov Kubín - elokované pracovisko Dončova 4 (žiaci 2. až 4. ročníkov)
            Kolo: Školské kolo

            V utorok 7.3.2023 sa na Dončovej uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Najlepší recitátori 2. až 4. ročníkov si zmerali sily v prednese poézie a prózy. Porota si spolu so žiakmi vypočula príbehy o čertovi, Anjelských vodopádoch, o neposlušnom sloníkovi, či malom dievčatku, ktoré ockovi darovalo svoje vrkôčiky. Rozveselil nás Jožkov žart, špinavé šteniatko, Busstory i príbeh O cestovaní nosa Dlhonosa.

          • Babka na rebríku alebo ako tretiaci predškolákov slabiky učili

          • V utorok 7.3.2023 naša trieda, 3.B. navštívila deti v MŠ Za dráhou v Ružomberku. Rozprávali sme sa, aj čítali sme pre nich s radosťou. Rozprávka s obrázkovým leporelom sa deťom veľmi páčila. Predškoláci pozorne počúvali a potom riešili krátke úlohy, ktoré pre nich pripravila naša pani učiteľka. Za odmenu sme dostali vlastnoručne vyrobené záložky v tvare žabky a sladkú odmenu. Bolo to super stretnutie!                                       

            Napísali:  Ella Švárna, Eliška Machová a Zuzka Motuzová, žiačky z 3.B

          • Fyzika ne/tradične: „Dôkaz šírenia tepla prúdením“


          • Šetrenie energie v súčasnosti patrí medzi kľúčové otázky . „ Ako ušetriť teplo v domácnosti?“, je často kladená otázka. Naši siedmaci  si pred jarnými prázdninami overili svoje teoretické vedomosti v praxi. Ich úlohou bolo prostredníctvom jednoduchého pokusu-krútiaceho sa papierového hada nad radiátorom - dokázať a vysvetliť vznik prúdenia vzduchu v miestnosti.

            Na základe zistení mali navrhnúť možnosti čo najnižších únikov tepla z miestnosti. Nápady žiakov boli pestré: závesy na oknách, žalúzie, izolácia okien, izolačné lišty, nové okná, krátkodobé a intenzívne vetranie v miestnosti.

            Výstup: Teplý vzduch z radiátora stúpal smerom hore. Následkom toho sa začala naša špirála hada točiť v smere hodinových ručičiek.

          • Ako sme hrali divadielko pre škôlkarov

          • Žiaci 4.E triedy si pre svojich rodičov a starých rodičov pripravili divadielko Ženích pre slečnu myšku. Keďže sa predstavenie veľmi vydarilo, rozhodli sa svojím umením potešiť aj deti v škôlkach. Takto sa vyjadrili žiačky: 

            "Pesničky sme trénovali od tretieho ročníka. A v štvrtom ročníku sme sa učili rozprávať text a pohyby. Hrali sme pre rodičov, starých rodičov, žiakov 1. stupňa našej školy. Potom sme sa rozhodli zahrať aj pre škôlky: M.Š Riadok, M.Š Štefana Moyzesa, M.Š Bernolákova. Naše divadielko malo veľký úspech. Boli sme veľmi šťastní. Určite to nebolo ľahké, nemohli sme len tak napochodovať do škôlky bez plánu. Náš cieľ bol, aby sme deťom ukázali, že školy sa vôbec netreba báť. Skôr aby sa do nej tešili. Bolo nádherné sa pozerať, ako rozkošné obecenstvo stíchlo, keď sa začala prvá pesnička. Bolo nám veľkým potešením predstaviť našu školu, školu plnú zážitkov a samozrejme aj detí."                                                         Šarlotka Maceková a Deborka Palúchová 4.E

          • VALENTÍN

          • V deň sv. Valentína sme si spríjemnili školskú atmosféru s "foto stenou", kde sa žiaci mohli spolu odfotiť a zdieľať svoje fotky s kamarátmi. Na plagáty sme si písali odkazy a tešili sme sa z pozitívnej nálady v škole. Všetkým učiteľom aj žiakom ďakujeme za vtipné správy. 

          • KARNEVAL na Dončovej

          • V piatok 17.3. sme v našej telocvični usporiadali v spolupráci so Žiackou školskou radou 1. ročník KARNEVALU pre žiakov 5. - 9. ročníka. Žiaci si pripravili rôzne kreatívne masky a svoju kreativitu predviedli aj ich učitelia. Každá trieda sa predviedla s maskami aj so svojim triednym učiteľom. Celú akciu sprevádzala dobrá nálada, súťaže so sladkou odmenou a víťazi masiek. Prvé miesto za masku elfky získala Nela Saláková zo 6.E, na druhom mieste sa umiestnila Eliška Kamhalová z 5.D s maskou páva a na treťom mieste sa umiestnila Stela Dudáková z 9.E. Cenu za najvernejšiu prezentáciu masky získala za učiteľský zbor pani učiteľka Iveta Lukáčová, ktorá sa predviedla v maske Kúzelnej opatrovateľky. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Bystrická cesta 14, ...škola s triedami pre intelektovo nadané deti
      • +421 918 782 423 - pracovisko Bystrická cesta
        +421 911 174 142 - pracovisko Dončova
      • Základná škola
        Bystrická cesta 14
        03 401 Ružomberok
        ------------------------------
        elokované pracovisko Dončova 4
        034 01 Ružomberok
        Slovakia
      • Ľubomíra Debnárová
        vedúca školskej jedálne
        0911 353 185
      • 37810839
      • 2021645219
      • npor. Ing Patrik Fedorek
        tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail: patrik.fedorek@minv.sk
      • tel. číslo: 0961 48 3705
        e-mail : oork.rk@minv.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje